Len fisksoppa med citron och örter

Säsongens goda rotsaker får ta stor plats i denna milda fisksoppa med lax, citron och örter. Fänkål, rotselleri, morot och purjolök är basen och ger massor av smak (och lite tuggmotstånd) i en soppa som gjord för höstens middagar – när du verkligen behöver värma dig med något snällt och gott. Citronen på slutet lyfter smakerna och gör soppan extra frisk, medan gräslök, persilja och basilika ger ordentligt med örtiga toner och kontrasterar fint mot milda rotsaker och lax. En soppa du utan problem hinner svänga ihop efter jobbet och njuter bäst med ett gott bröd vid sidan om. God spis!

Tips! Frys in örter smart! Hacka gräslök, persilja och basilika och frys in i isbitsformar med lite olivolja eller vatten. Perfekt att ploppa ner i en soppa.

35 min

15 ingredienser


Köpklart recept för totalt

300,27 kr

Len fisksoppa med citron och örter
  • 2 st

    morötter

  • 200 g

    rotselleri

  • 1 st

    fänkål

  • 1 st

    purjolök

  • 25 g

    smör (till stekning)

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 5 dl

    vatten

  • 2 st

    fiskbuljongtärningar

  • 500 g

    laxfilé

  • 2 msk

    färsk gräslök

  • 2 msk

    färsk persilja

  • 1 msk

    färsk basilika

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 1 st

    citron (saft och skal)

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Ingredienser

  • 2 st

    morötter

  • 200 g

    rotselleri

  • 1 st

    fänkål

  • 1 st

    purjolök

  • 25 g

    smör (till stekning)

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 5 dl

    vatten

  • 2 st

    fiskbuljongtärningar

  • 500 g

    laxfilé

  • 2 msk

    färsk gräslök

  • 2 msk

    färsk persilja

  • 1 msk

    färsk basilika

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 1 st

    citron (saft och skal)

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Gör så här

1. Skala morötterna och rotsellerin. Slanta morötterna och tärna rotsellerin. Dela fänkålen på längden, ta bort den hårda stocken och strimla resten. Strimla även purjolöken.

2. Hetta upp smöret i en stor kastrull. Lägg i rotfrukterna, fänkål och purjolök och fräs försiktigt på medelvärme i ca 5 minuter tills de börjar mjukna.

3. Tillsätt vispgrädde, vatten och fiskbuljongtärningar. Lägg på lock och låt allt sjuda på låg värme i ca 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka men fortfarande håller formen.

4. Finhacka örterna och skär laxen i stora tärningar och tillsätt detta i soppan tillsammans med salt och svartpeppar. Riv skalet av hela citronen och pressa saften från halva och tillsätt även detta. Låt soppan sjuda på låg värme i 3–4 minuter tills fisken är genomkokt och mjäll.

5. Smaka eventuellt av soppan med mer citron och salt. Toppa gärna med lite extra örter – servera.

Bästa sortens vardagsmat är den du orkar laga! Och den här lena fisksoppan med lax, citron och örter kvalar helt klart in på listan. Enkel, mättande och väldigt, väldigt god. 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

300,27 kr

Köpklart recept för

300,27 kr