Svenska rotfrukter som palsternacka, svartrot, rättika och majrova är bra val för såväl plånbok som klimat. Så här kan du köpa, tillaga och servera!

Köpa
Rotsaker är tacksamma att odla i vårt lite kyligare klimat. Har du provat rättika? Det är en storebror till rädisan - ofta avlångt formad med rosa, vitt eller svart skal och vitt kött. Svartroten, även kallad fattigmanssparris, är en brunsvart rot fylld av mineraler och kolhydratet inulin som lämpar sig väl för diabetiker. Inte särskilt okänd, men väldigt användbar är palsternackan med sin kryddiga söta smak. Eller den vitlila majrovan, laddad med kostfiber och c-vitamin.

Tillaga
Rotsaker gör sig utmärkt som råkost, men kan även stuvas, stekas eller ugnsrostas. De flesta rotsaker har ett grövre skal som måste tas bort innan tillagning. Ju mer jord de har på sig desto längre håller de. Förvara dina rotfrukter kallt, t ex i jordkällare eller kylskåp och så mörkt som möjligt. För att det vita köttet inte ska mörkna kan man hälla citron över eller lägga rovor och rötter i vatten med lite ättika i.

Servera
Rättika innehåller senapsolja och har, precis som rädisan, en skarp smak. Den passar bra som smaksättare i sallader, grytor och soppor och till fisk, eller inlagd med goda kryddor. Svartroten har en mild och söt smak som påminner lite om vit sparris och är god att koka i stavar och servera med smör eller olja och färska örter. Majrovan kan användas rå, gärna i tunna skivor tillsammans med olivolja, citron och timjan. Palsternackan är ett gott och nyttigt alternativ till potatis ugnsbakad eller i mos.