Utomhuslagat med Sandra Mastio / Så använder du olivolja på bästa sätt

Så använder du olivolja på bästa sätt

Det här med olivolja kan kännas som en djungel. Vilken sort ska man välja, varför och vilken smakar bäst till vad? Matälskaren Sandra Mastio vet precis!

1) Välj extra vergine
”Välj ALLTID en extra vergine olivolja. Det är en renare, finare olja och den enda jag tycker är värdig att laga mat med. Ner i din mage ska bara det bästa! Och vet du varför den är så bra? Jo, den första pressningen av oliver är den som ger bäst olja och därmed den som får kallas extra vergine, virgin, eller extra jungfruolja. Under den andra pressningen utvinns jungfruolja. Märkningen ’extra’ är en kvalitetsstämpel som ska garantera att tillverkningen skett på ett visst sätt och utan kemikalier.”

2) Fritera i olivolja
”Du vet väl att du kan steka, och till och med fritera, i olivolja? Låt bara inte oljan bli varmare än 180 grader, så klarar den sig fint. Smaken av olivolja blir tydlig, så för fritering av bakverk skulle jag välja något annat. Men för friterade kronärtskockor, arancini (risottobollar), kyckling eller annat matigt funkar olivolja toppen. Välj en enklare och lite mildare olivolja med lite mer neutral smak – då tar inte det bittra över.”

3) Mixa aldrig olivolja
”De bittra ämnena från oliverna – som fördelas i miljoner bitar genom mixerns skärblad – gör din majonnäs i stort sett oätlig.”

4) Välj pepprig olja till sött...
– Jag brukar använda en pepprig och aromatisk olivolja på till exempel ugnsbakade rotfrukter. De har en sötma i sig som gör kombinationen med det peppriga väldigt god. Den peppriga, aromatiska oljan är också jättegod på grillad vattenmelon. Lägg till lite salt och du har sommarens godaste grilltillbehör!

5) ...och fruktig till beskt
”En fruktig olivolja passar kanon till alla beska blad. Tänk ruccola, endiver eller rosésallad. Det fruktiga piggar upp den dova beskan och ger en skön balans.”