Utomhuslagat med Sandra Mastio / Så kommer du på nya recept!

Så kommer du på nya recept!

”Misstag är utgångspunkten för nya experiment!”, menar grillfantasten, TV-mästerkocken och pizzadrottningen Sandra Mastio och guidar i hur du utvecklar matälskandet och kommer på helt nya recept.

Våga lita på dig själv. Följ inte bokstäverna och siffrorna framför dig som om det är en lagtext. Sandra Mastio pratar om det viktigaste när du vill utveckla eller komma på nya recept. Hon borde veta. Är det någon i matbranschen som byggt sin karriär på att lita på sig själv så är det Sandra. Hon kom in som en körsbärstomat på en gräddtårta i Sveriges Mästerkock 2015. Helt oprövad. Och vann. Nu äger och driver hon också restaurang MASTIO i Malmö.

”Det kan stå fel i receptet. Alla recept är inte provlagade. Våga lita på dig själv och inte bara vad det står. Var modig. Att utveckla recept kräver erfarenhet. Inte kockutbildning eller regler, men erfarenheten i att känna dig själv och dina smaklökar. Vad du gillar och inte gillar.”

Det är misstagen som gör dig innovativ i köket. Du måste göra misstag för att lära dig, menar Sandra. “Oj, jag körde visst rödingen på alldeles för hög temperatur i ugnen.” Då vet du det och kan testa nytt nästa gång.

”När du misslyckas kan du ofta göra något annat av det. Jag har fortfarande inte lärt mig baka, jag freestylar för mycket. Men blir det lite ’döbakt’ så kan jag ju bryta sönder och fritera det istället. Som att servera det med glass och plötsligt är det en efterrätt istället för en fluffig sockerkaka. Misstag är utgångspunkten för nya experiment.”

Sandra Mastio: 7 snabba tips till dig som vill skapa nya recept

1) Låt allt bli din inspiration. En doft, en färg eller en specifik råvara.

2) Lek med lego. Jag brukar tänka på en ny rätt ungefär som att bygga med lego. Börja med en bra grund, sedan kan du lägga till vad du känner för.

3) Ha balans i smakerna: salt, sött, syrligt, starkt, bittert och umami. Får du med alla dessa så brukar resultatet bli så mycket bättre. Tänk på sött i form av ett lingon och bittert i form av brödkanten. Det blir balans.

4) Ha balans i texturerna. Det handlar inte bara om smaker i balans, utan även texturer – krispigt/mjukt, varmt/kallt, strävt/lent och så vidare.

5) Se till att varje tugga blir intressant. Hur? Ta hjälp av tipsen ovan!

6) Modifiera, testa och ge dig själv beröm. Inget blir perfekt från början – om det är perfektion du strävar efter.

7) Öva, öva, öva! Mer salt? Mindre salt? Saknas något? Ge inte upp, lita på dig själv och dina smaker, det är det som räknas.