Det finns många olika sorters olivolja i butikshyllan, med olika benämningar, färg och pris. Vad skiljer en sort från en annan och vad ska man egentligen tänka på när man väljer?

Hemlagat frågade Bo Hagström, som har medverkat i flera tv-program och skrivit flera böcker om italiensk matlagning, bland andra ”Solens hälsa: Laga mat med olivolja och må bra” (Ica bokförlag). Bo är även certifierad olivoljeprovare. 

- I matbutiken finns ofta två sorters olivolja: raffinerad varmpressad olja och kallpressad extra jungfruolja. Raffinerad olja används till fritering, säger Bo Hagström.

Bo berättar vidare att extra jungfruolja finns i två versioner: industriell och hantverksmässig.

- Den industriella oljan görs på fallfrukt eller sent skördade oliver som skakats ner från träden. Med hjälp av moderna metoder framställs den till extra jungfruolja. Den är ljus med lite doft och smak. Den kan man använda till matlagning.

- Den hantverksmässiga olivoljan görs på tidigt skördade oliver (oktober-november) som handplockats. Det är en grönare olja som doftar nyslaget gräs, har en lite pepprig smak och är full med vitaminer och antioxidanter. Den ringlar man över sallad, soppa eller har till bröd.

Vad ska man tänka på när man väljer?

* Priset indikerar om det är en industriell olja eller en hantverksmässig.

* På en del etiketter anges skördetidpunkten. Den bör vara oktober–november, och 2017 ska man helst köpa olivolja som är producerad säsongen 2016–2017.

* Se till att oljan är klar, utan bottensats och väldoftande.

* Beteckningen ekologisk säger bara att oliverna inte besprutats mot olivflugan.

Gå direkt till vår butik på nätet för att handla hem olivolja redan idag!