Fler goda dagar med Tommy Myllymäki / Såstricket väcker matglädjen

Såstricket väcker matglädjen

Även en proffskock kan få kämpa med att få sina barn att prova nya saker och äta mer grönsaker. Precis som hemma hos andra barnfamiljer får Tommy Myllymäki använda vissa knep för att få i sina tre barn en varierad kost.

– Våra barn är inte annorlunda än andras. Vi har samma utmaningar och frustrationer, erkänner Tommy Myllymäki. Han är dock övertygad om att matglädje måste komma från glädje och lust. Inte av pekpinnar och tvång.

– Man kan inte tvinga någon att prova och gilla nya saker, nyfikenheten behöver komma från barnet.

Ett klassiskt knep att ta till innan middagen är att skära grönsaksstavar och ställa fram framför barnen, det är ju störst chans att det gröna går ner när de är som hungrigast. Är morot favoriten, och någon annan grönsak lite mindre poppis, börja med utmanaren och servera moroten när de tuggat i sig den första skålen.

– På så vis får de i sig fler grönsaker. Variation är över huvud taget ett bra riktmärke i vardagen, tipsar Tommy.

Tommy har en avslappnad inställning till hur och vad barnen ska äta vid en måltid, och får inte panik över att det inte alltid är grönsaker på bordet.

– Det är viktigare med helheten och variationen över en vecka än att slaviskt följa kostcirkeln. Grönsakerna kan till exempel vara med i en soppa en dag. En klar kycklingsoppa är mina barns soppfavorit.

Att göra middagen till lite av en happening brukar också kunna få barnen att prova lite nya saker.

– Att äta med händerna till exempel, gärna i bröd, är en hit hemma hos oss. Till exempel tortillabröd med massor av olika skålar att välja ifrån.

Plockmodellen fungerar också för en klassiker som kyckling med currysås.

– Ställ fram en massa olika tillbehör och kryddor. Då kan barnen använda sin kreativitet och skapa sin egen grej, det är bra matglädje!

Många små barn gillar ju mat som är uppdelad på tallriken, men älskar vanligtvis sås. Därför kan såstricket vara bra att ha till hands.

– Om du utgår från ett antal favoritsåser kommer variationen av proteiner på köpet. Att utgå ifrån just såsen kan också hjälpa till att komma på rätter när fantasin tryter, säger Tommy, som ofta kallats för såskungen och skrivit en hel kokbok i ämnet.

– Då kan du också tänka till i början av veckan, så det blir en bra mix. Välj en grönsaksbaserad sås en dag, en buljongvariant en annan och en mejerisås en tredje. Vi lever ju i ett såsland, med en hel uppsjö av fantastiska såsrecept att välja och vraka mellan.

Tre av Tommys såser att inspireras av:

• Gräddsås med smak av äpple, ansjovis och svartvinbärsgelé: till köttbullar, fläskkarré eller stekt kyckling. Äpplet och gelén ger en god sötma och extra twist till såsen.

• Mustig tomatsås: till pasta, fisk eller som grund till en god grönsaksrätt

• Krämig vitvinssås: till fiskgratäng eller pocherad fisk

• Söt och mild currysås: De flesta barn gillar av någon anledning curry, och currysås går att använda till mycket mer än kyckling. Passar till exempel toppen till långkokt kött eller fläskkotlett.