Utomhuslagat med Sandra Mastio / Sandra Mastios 7 bästa hacks för sommargrill

Sandra Mastios 7 bästa hacks för sommargrill

Det är enklare än du tror att få det du grillar att smaka ännu lite godare. Matälskaren, TV-mästerkocken och pizzadrottningen Sandra Mastio bjuder på sju tricks för maximal grillmagi.

1. Hettan är din vän
”Var inte rädd för att dra på rejäl värme. Jag grillar så varmt att jag knappt kan stå vid grillen. Hetta  är just vad du är ute efter när du ska grilla: den ger den där sköna ytan på köttet eller grönsakerna. Hettan förhöjer dessutom smaken! Råvaran får sedan avgöra hur länge du grillar den. Sparris, till exempel, kan du grilla väldigt snabbt, då får den yta samtidigt som den är krispig inuti. Våga ta av grönsakerna i tid!”

2. Vänd köttet ofta
”När du grillar kött ska hettan vara påtaglig. Vänd köttet väldigt ofta, vi snackar var 30:e sekund. En stekyta med grillränder är så trist och du går miste om massor av god smak. Om du vänder, vänder, vänder får du en enhetligt, rejält grillad yta till slut, som gör att du får ut så mycket mer smak.”

3. Grilla citron
”Grillad citron är gott på allt. Grilla den tills den är nästan svart – den blir sötare då. Pressa sedan citronen över maten.”

4. Peppra sist
”Ett superenkelt men viktigt grilltips – peppra först när du har grillat färdigt – annars bränns det du grillar lätt och ger en sotig smak. Genom att peppra först efteråt får du den där härliga pepparsmaken som du är ute efter.”

5. Offra en panna
”Har du en kolgrill bara måste du offra en stekpanna, i gjutjärn eller kolstål, att använda direkt på kolgrillen. Sätt stekpannan rakt in i glödbädden – och vips kan du göra allt möjligt, som att steka pimientos eller zucchini, eller varför inte flambera i vin? Eller stek något i smör! I kombination med den levande elden ger smöret en smak som är så god att den inte kan beskrivas.”

6. Grilla frukt
”Min man ger mig onda ögat om jag har frukt i mat. Enligt honom är frukt i mat ondska! Men jag tycker det är jättegott att grilla frukt. Som vattenmelon med lite salt – så gott, och något oväntat att servera. Att grilla frukt till mat är ett supertips!”

7. Se grillen med nya ögon
”Med en el- eller gasolgrill går det snabbt från noll till grill. Så ut och grilla! Du kan göra allt på grillen, förutom att kanske koka pasta. Men det som ska i pastan kan du grilla. Släng stora rotfrukter inpackade i folie rakt in i kolgrillens glöd och din grill blir till en ugn.”