Jordens godaste mat med Gustav Johansson / 6 schyssta smakhöjdare för vegoköket

6 schyssta smakhöjdare för vegoköket

Alger och näringsjäst? Absolut! Matbloggaren Gustav Johansson ger bästa tipsen för att få till smakerna när du lagar växtbaserat.

1. Alger – toppen när man vill få till havssmak på vegetariska fisk- och skaldjursrätter.

2. Lök – en universalingrediens som går att variera i det oändliga. Brynt lök som får bli riktigt karamelliserad ger både sötma och umami.

3. Vitlök och ingefära är en perfekt smakkombo – som kan pigga upp många rätter.

4. Hasselnötter. Bryn dem gärna i margarin, så får du till en smak och doft som påminner om brynt smör.

5. Näringsjäst är en otippad ingrediens i många av Gustavs rätter. De torkade jästflingorna kan ge det lilla extra till smakbilden. Använd till exempel de torkade jästflingorna tillsammans med cashewnötter för att göra en vegetarisk, smakrik ost – pricken över i:et på en vegetarisk bolognese!

6. Rökig barbecuesås är bra att ha hemma. Den fixar till exempel den rätta röksmaken på färsen i en tacotallrik.

Läs mer om Gustavs mat på hans blogg javligtgott.se