Sockerarter

Socker är en råvara. Exempel på olika sockerarter är vanligt socker (sackaros), fruktsocker (fruktos), mjölksocker (laktos), druvsocker (glukos) och maltsocker (maltos). Socker används i livsmedel för den söta smakens skull och, i höga koncentrationer, som konserveringsmedel för till exempel frukt- och bärprodukter.

Sockeralkoholer

Sötningsmedel som oftast slutar på bokstäverna -ol som exempelvis sorbitol, xylitol, maltitol är så kallade sockeralkoholer. Flera av dessa finns i naturen men i så låga halter att det inte är lönsamt att utvinna dem utan istället tas de fram ur naturliga sockerarter genom en kemisk och teknisk process. Dessa sötningsmedel räknas som livsmedelstillsatser. Sockeralkoholer ger precis som vanligt socker energi och är därför inte att rekommendera för dem som vill gå ner i vikt eller har diabetes. En del av sockeralkoholerna ses som mindre farliga för tänderna än vanligt socker. Det beror bland annat på att de inte sänker pH-värdet i munnen. Xylitol fungerar även hämmande av karies.

Sötningsmedel utan energi

Exempel på helt energifria sötningsmedel är sackarin, cyklamat, acesulfamkalium och sukralos. Aspartam är inte helt energifritt men ger i praktiken inga kalorier då det är enormt koncentrerat. Dessa sötningsmedel är artificiella och finns alltså inte i naturen utan har tagits fram genom att ändra den kemiska strukturen på ett så kallat naturligt ämne.

Sedan 1999 får cyklamat användas i flera livsmedel som exempelvis glass, drycker, sylt, tuggummi och kosttillskott. Aspartam är uppbyggt av två aminosyror som naturligt ingår i många proteiner i vanlig mat. Alla sötningsmedel som används i Sverige har gått igenom en mycket sträng säkerhetsprövning där man också bestämmer hur mycket som får tillsättas i olika produkter. Det är därför säkert att äta livsmedel som innehåller sötningsmedel.

Flera epidemiologiska studier har visat att artificiella sötningsmedel inte är hälsovådliga för människor. Den som vill läsa mer om sötningsmedel, exempelvis om lämpligt maxintag, rekommenderas gå in på Livsmedelsverkets och Swedish Nutrition Foundations hemsidor där detta beskrivs ingående.

Livsmedelsverket »
Swedish Nutrition Foundations »