Systrarna Eisenmans känsla för jul

De matälskande systrarna Lisa och Monica Eisenman har med sin alldeles särskilda känsla för mat gett oss inspiration i snart 20 år, bland annat i form av sina fantastiska och vackra kokböcker. Mat och traditioner för jul ligger dem särskilt varmt om hjärtat. Välkommen in i systrarnas doftande och välsmakande julförberedelser!

Det är en av de första dagarna i december och i hallen hemma hos Monica Eisenman slår doften av julens söta och kryddiga dofter emot oss. I en gryta på spisen i köket hittar vi källan till doften — en mix av rödvin, vatten, kanel, pomerans och ingefära. Monica kallar den ”min doftande gryta”.

— Den står på plats från 1 december och vidare under hela julhelgen. Den gör att jag kommer i stämning. Den är inget vi dricker, den är bara till för doftens skull. Monica lägger till — med ett skratt:

— Och så spelar jag en massa tramsig julmusik, så blir julstämningen komplett.

Vid köksön står syster Lisa och rullar Asieninspirerade kycklingbollar. Även de doftar härligt, av sesam och ingefära.

— Vi brukar laga ganska traditionell julmat, men vi vill prova något nytt i år, så jag tog fram det här receptet, säger Lisa och lägger till: — Ni bara måste smaka. De är ljuvliga!

Julen är en älskad högtid som innebär starka traditioner för systrarna Eisenman. Familjen, dekorationerna, dofterna — och förstås maten. Lisa och Monica har gjort sig välbekanta för svenska folket just som inspirerande matälskare. Allt började år 2000 med att de förverkligade en dröm genom att öppna The Cookbook Café i Stockholm, ett kombinerat kafé och bokhandel med kokböcker från hela världen.

— Det blev succé och vi fick frågan från ett bokförlag om att skriva en kokbok, berättar Lisa.

Det var starten till systrarnas första bok, Två systrars söta, 170 frestelser från The Cookbook Café. Kaféet drev de i åtta år, och lika många böcker har det hittills blivit. Böcker som har inspirerat så många med sina okomplicerade och frestande recept på såväl söta bakverk som härliga matbröd, smakrika maträtter och recept på saft och sylt. Och böckerna innehåller inte bara inspirerande recept, de är vackra också. Nu senast Laga mat från grunden med systrarna Eisenman.

Systrarna bär helt enkelt på en genuin passion för att laga mat, bjuda på mat och prata mat. I dag jobbar de som matstylister och matskribenter. De driver även en matblogg, och det är inte omöjligt att det blir ännu en bok, kanske fler.

— Vi är inte utbildade kockar, men vi vill bjuda på inspiration och matglädje. Detta för att maten är viktig, för så många olika tillfällen, och för den gemenskap den ger, säger Monica.

Känslan för mat har systrarna med sig från Maryland, USA, där de tillbringade sina första år tillsammans med sin svenska mamma och amerikanska pappa. Med en mamma med mat som sitt stora intresse, är det inte konstigt att systrarna har starka, fina barndomsminnen kopplade till just mat.

— Vi samlades kring måltiden och det var härliga och viktiga stunder. Mamma ordnade också tillställningar av alla de slag. Hon kunde stå timtals i köket och hon njöt av förberedelserna inför gästernas ankomst, säger Lisa.

Mamma Helene var noga med att döttrarna skulle få växa upp med svenska traditioner trots att de bodde i USA. Inte minst ville hon att de skulle få uppleva en traditionell svensk jul.

— Kanske gjorde det att de svenska jultraditionerna blev ännu starkare än om vi hade bott i Sverige, säger Monica och ler.

Nu som då är systrarna noga med att ta vara på hela julperioden, från advent till trettondagen. Själva julhelgen firar de tillsammans med sina respektive familjer, med respektive makar och barn, ibland alla tillsammans.

— Vi går inte ”all in”, vi plockar snarare ut vad vi vill ha, säger Lisa och fortsätter:

— Jag kan hoppa över mycket, men inte sillen!

— Ja, sillen måste vara med, instämmer Monica. Och ägghalvor och skagenröra. Och mjuk pepparkaka, förstås. Sedan är jag nöjd.

Två av julaftonens viktiga ceremonier är att sitta tillsammans och rimma på paket, och att läsa julevangeliet. Och Lisas man Lars ska omsorgsfullt göra sin äggtoddy med kanel.

Mamma Helene är engagerad i vad som ställs fram på julbordet. Även om hon numer är noga med att tänka smart för att inte ha för mycket att stå i på själva julafton. Monica berättar:

— Hon ringer oss redan i november och frågar vilka kakor vi vill ha, och så börjar hon baka, och fyller frysen i väntan på julafton.

Lisa flikar in: — Mamma vill också gärna testa ny julmat, som sill med nya kryddningar och tillbehör. Så hon fortsätter att inspirera oss.

Följ systrarna Eisenman och ta del av härliga recept i deras blogg: www.systrarnaeisenman.se