”TACK VARE FAIRTRADE HAR JAG LÄRT MIG OM MILJÖN OCH ODLINGSTEKNIKER”

Magda Reza är en av nästan 500 kaffeodlare i kooperativet Sonomoro i Satipo-provinsen i östra Peru. På hennes odling går det inte att bortse från den påverkan klimatförändringarna har haft.

Magda Reza, Kaffeodlare, Peru

– Det regnar för mycket här och i hela distriktet. Klimatet har förändrats och har påverkat hela vår miljö. Detta är konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Magda Reza.

Effekterna från klimatförändringarna är komplexa. Förlängda nederbördsperioder, höga temperaturer, jorderosion och en ökning av ovälkomna insekter och sjukdomar påverkar skörd och kvalité.

För de flesta medlemmar i Sonomoro är kaffeproduktionen den största inkomstkällan. Som tur är livnär sig Magda Reza inte bara på kaffe, hon odlar också kakao, banan och kassava och får på så sätt fler inkomstkällor. Sonomoros medlemmar har medverkat i Fairtrades klimatanpassningsprojekt och har därigenom fått en bättre förståelse för klimatförändringarna och hur den påverkar deras grödor.

– För mig har arbetet med Fairtrade, klimatförändringar och miljö varit viktigt eftersom vi lär oss att ta hand om miljön och förbättra våra odlingstekniker, säger Magda Reza.

Varje gång du väljer Faitrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Läs mer på fairtrade.se