”En pint bröd, tack”

Uppfinningsrikedomen är stor för att ta vara på jordens resurser. Nu kan du också skåla för minskat matsvinn med ett ekologiskt öl bryggt på bröd som annars skulle ha slängts. Den brittiske mataktivisten Tristram Stuart står bakom idén.

När kommunikationsbyrån Food & Friends släppte sin trendspottingrapport inför matåret 2018 utmärkte sig särskilt en trend – frågan om hur maten påverkar våra kroppar och vad den gör med vår planet tycktes vara på allas läppar. Och i en tid då så mycket som trettio procent av all mat som produceras i världen slängs engagerar sig allt fler för att vända utvecklingen.

En av de mer namnkunniga inom området att ta vara på jordens resurser är brittiske mataktivisten Tristram Stuart. I hans senaste projekt används brödrester för att brygga öl. Idén föddes under en resa till Belgien där Tristram träffade representanter från mikrobryggeriet Brussels Beer Projekt, som använde sig av just bröd i sin bryggeriprocess.

— För mig blev det som om en glödlampa tändes ovanför huvudet, vi skulle kunna skapa en läcker öl med bröd som annars skulle kastas och sedan använda vinsten för att finansiera vår välgörenhetsorganisation Feedback. Med hjälp av mitt internationella nätverk av matsvinnsaktivister skulle idén kunna växa och påverka på en global nivå, säger Tristram Stuart.

Tristram Stuart reste tillbaka hem med ett recept, och med det som grund började han experimentera tillsammans med mikrobryggeriet Hambleton Ales i North Yorkshire för att anpassa smaken efter brittiska smaklökar. I februari 2017 lanserades deras första brygd – Toast ale.

1280_content_toast.jpg

ENGAGEMANG

Brittiske Tristram Stuart har ruvat på flera idéer för en bättre miljö sedan 15-årsåldern.

1280_content_toast2.jpg

Det här är inte första gången Tristram går från ord till handling när det gäller matsvinn. Som femtonåring bodde han tillsammans med sin far på en liten bondgård i södra England, och det slog honom hur absurt det var att rester från hans skolkafeteria och lokala bagerier slängdes när de kunde bli grisfoder. Insikten tände en glöd som gjort honom till en av världens mest kända mataktivister.

Tristram Stuart är författaren bakom böckerna Waste: Uncovering the global food scandal och The bloodless revolution: A cultural history of vegetarianism from 1600 to modern times, hans TED–talks har över en miljon visningar och hans välgörenhetsorganisation Feedback, som verkar mot matsvinn, har spridits till ett dussintal länder.

I Storbritannien kastas 13 000 skivor bröd, nära ett ton, varje dag. Och Toast ale bryggs på brödkanter och toast från Londons bagare och sandwichtillverkare. Varje flaska öl innehåller i genomsnitt en skiva bröd, i övrigt är bryggeriprocessen i stort sett identisk med traditionell tillverkning, berättar Rob Wilson som är ”chief toaster” på Toast ale.

— Traditionellt tillverkas engelsk ale av korn, men det går att ersätta ungefär fyrtio procent av kornet med vete, och det är här brödet kommer in. Vilken typ av bröd det är spelar inte så stor roll, det påverkar inte smaken så mycket, men man kan känna en ton av vete.

När Toast ale lanserades i februari förra året var en av Englands mest kända kulinariska figurer den första att smaka. Och bryggarteamet svettades ordentligt i väntan på omdömet.

— Det var Jamie Oliver, och det blev förstås ett väldigt nervöst ögonblick för oss eftersom han var den allra första som provade vår brygd. Tack och lov gav han vår öl tummen upp — han beskrev den som "blommigt härlig".

I dag har Toast ale tre sorters öl i Storbritannien: en klassisk brittisk pale ale, en IPA och en lager. Med sin smak av rostad karamell och citrustoner har deras pale ale blivit en favorit.

Förutom att distribuera nationellt producerar man öl i bryggerier i USA, Brasilien, Sydafrika och på Island. Detta för att komma så nära den lokala källan till överskottsbröd som möjligt och därmed undvika att belasta miljön med långa transporter.

Senast ut är en lansering i Sverige. Ölet, som här döpts till Bröggd, bryggs av Qvänum bryggeri i samarbete med Toast, och brödresterna kommer från Dafgårds överskott. Det nya ölet började säljas i slutet av januari 2018 i Hemköps butiker i Stockholm.

— Vi välkomnar initiativ som kan förnya vårt sortiment samtidigt som vi tar tillvara råvaror som annars skulle ha kasserats. Öl bryggt på bröd är ett första steg och vi hoppas att fler leverantörer hakar på inom olika områden. Tillsammans minskar vi matsvinnet inom dagligvarubranschen, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Att se över sortimentet och ta in varor som hjälper till att minska matsvinnet är ett steg i en satsning för att minska svinnet på flera plan. Under 2017 skänkte Hemköp cirka 50 ton matsvinn som annars skulle ha kasserats till behövande.

Maria Nobel är hållbarhets- och kommunikationschef på Hemköp, och hon ser brödölet som en viktig ingrediens i Hemköps vision.

— Vi vill gå i bräschen för dessa frågor och inspirera våra kunder att minska sitt eget matsvinn. Och att återvinna bröd så här kreativt gör att både vi och våra kunder kan se på matsvinn på ett nytt sätt. Eller snarare gammalt sätt. Så här gjorde man ju förr i tiden med matvaror som blivit hårda eller lite gamla. Ett sådant exempel är ”fattiga riddare”, som jag ger till mina barn.

Finns det fler exempel på hur Hemköp arbetar med matsvinnstanken?

— Alla våra butiker som har delikatessdiskar tar självklart vara på så mycket mat som det bara går enligt alla lagar om matsäkerhet. Det går att göra mycket, bara man är lite kreativ. Som att förvandla gamla grönsaker till juice eller att använda mat som håller på att passera bästföredatum ut i varmmatsbufféer. Vissa butiker lagar även lunch till personalen av sådan mat.

Vilket blir nästa steg för ölet efter lanseringen i Sverige?

— Vi börjar i sju utvalda butiker i Stockholm, samt i Lidköping och Grästorp, och ser hur ölet säljer. Om det går bra kanske fler butiker i landet tar in det.

Den som inte bor i någon av ovan nämnda städer eller som är nyfiken på att själv testa att brygga Toast ale kan ladda ner receptet gratis på deras hemsida. För att uppnå största möjliga inverkan på det globala matsvinnet uppmuntrar nämligen teamet bakom Toast ale andra att använda deras idé. Det är ju lite så vi alla vill att kampen för minskat matsvinn ska gå till — uppfinningsrikedom och att vi delar med oss.

1280_content_toast3.jpg

HÄR BRYGGS DET SVENSKA ÖLET

Qvänum bryggeri ligger i orten Kvänum på Varaslätten i Västra Götalands län.