”En pint bröd, tack”
Uppfinningsrikedomen är stor för att ta vara på jordens resurser. Nu kan du också skåla för minskat matsvinn med ett ekologiskt öl bryggt på bröd som annars skulle ha slängts. Den brittiske mataktivisten Tristram Stuart står bakom idén.
När kommunikationsbyrån Food & Friends släppte sin trendspottingrapport inför matåret 2018 utmärkte sig särskilt en trend – frågan om hur maten påverkar våra kroppar och vad den gör med vår planet tycktes vara på allas läppar. Och i en tid då så mycket som trettio procent av all mat som produceras i världen slängs engagerar sig allt fler för att vända utvecklingen.
En av de mer namnkunniga inom området att ta vara på jordens resurser är brittiske mataktivisten Tristram Stuart. I hans senaste projekt används brödrester för att brygga öl. Idén föddes under en resa till Belgien där Tristram träffade representanter från mikrobryggeriet Brussels Beer Projekt, som använde sig av just bröd i sin bryggeriprocess.
— För mig blev det som om en glödlampa tändes ovanför huvudet, vi skulle kunna skapa en läcker öl med bröd som annars skulle kastas och sedan använda vinsten för att finansiera vår välgörenhetsorganisation Feedback. Med hjälp av mitt internationella nätverk av matsvinnsaktivister skulle idén kunna växa och påverka på en global nivå, säger Tristram Stuart.
Tristram Stuart reste tillbaka hem med ett recept, och med det som grund började han experimentera tillsammans med mikrobryggeriet Hambleton Ales i North Yorkshire för att anpassa smaken efter brittiska smaklökar. I februari 2017 lanserades deras första brygd – Toast ale.