ÄLSKADE TOMATER

För någon som hanterar de allra flesta och de allra bästa råvarorna från morgon till kväll i sitt yrke, borde det vara lite knepigt att välja ut enskilda favoriter. Det gäller inte för Niklas Ekstedt. Tomater – i alla sina former – är en av de råvaror han alltid återkommer till, alla dagar i veckan. Att välja ekologiska tomater ser han som självklart, eftersom de odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Så Niklas, hur kommer det sig att du älskar tomater så mycket?

Till att börja med: Finns det någon som inte gillar tomater? Jag äter i alla fall tomater i någon form varje dag. Till frukost skivar jag dem tunt på en knäckemacka. Att sedan laga lunch eller middag med tomater är supertacksamt, och det är alltid uppskattat att bjuda på. Finns det egentligen något godare än en riktigt bra köttfärssås med en massa färska tomater i? Ibland gör jag egen ketchup också, men ska jag vara helt ärlig så föredrar mina barn den köpta.

Odlar du egna tomater?

Ja, och jag tycker det är det bästa sättet att njuta av tomater fullt ut, för man blir kär i dem! Har du en gång bitit i en solmogen hemodlad tomat, då är du såld för alltid. Jag och min fru Katarina odlar i krukor, för då kan man flytta tomaterna runt husknuten efter var solen står. Vår odling är väl mer av en hobby än att det täcker husbehovet. Och just därför är tomater en av de råvaror som är viktigast för mig att handla ekologiskt.

Några fler tomattips du vill dela med dig av?

Viktigast av allt är att komma ihåg att färska tomater inte hör hemma i kylskåpet, de blir mjöliga i konsistensen om de ligger där. Givetvis kan du förvara en rätt eller ett tillbehör du gjort själv i kylen, som gazpacho eller tomatsås. Sofritto är för övrigt det jag oftast lagar på tomater, en rätt som domineras av mycket tomatsmak. Och sofritto, det är ju… ja, tomatsås, helt enkelt.