Variera grillsäsongen - råvaror, smaker och tillagningssätt

Visst hamnar vi alla där tillslut? Vi lägger på fläskkotletten på grillen i början av juli och känner att man kanske egentligen är sugen på någonting annat men att grillen är det som gäller när det är sommar. Vad ska vi göra för att variera smaker, råvaror och tillagning?

Lisa tycker att det bästa sättet när man utgår från till exempel en fläskkotlett är att tänka bort den helgrillade skivan helt. Varför fastna i gamla vanor menar hon. Hon visar hur hennes skafferi är fyllt med burkar och flaskor som hon gör i början av sommaren. Hon fyller burkar med kryddblandningar som snabbt kan tas fram, flaskor med glace och bb-q såser.

- Det är nog mitt allra bästa tips, säger hon. Att förbereda lite inför sommarsäsongen så att allt går enkelt vad grillen och uteköket. Det kan vara så otroligt jobbigt att knäcka middags-nöten varje dag när man kommer hem från stranden. När det kommer till fläskkotletten så skulle jag säga att man ska satsa på att skära upp köttet i tunnare strimlor och servera i mindre portioner tillsammans med massa grönsaker. Jag gillar att tillaga det på andra sätt som till exempel kebab, helgrillad som pulled park, strimlad i tacos eller liknande. Dels för att variera sig men också för att minska köttportionerna och istället öka på grönsaker och bröd.

Att variera tillagningen är något som alla borde lära sig säger hon. Att man inte bara slänger på skivan med kött på grillen utan att man tänker på grillen lite som ugnen, att man kan grilla indirekt och direkt, röka, grilla direkt på glöden, grilla i paket… Grönsaker gör att man kan öka på variationen ännu tycker hon. Små grönsaker kanske är krångliga att lägga på grillen som de är då de lätt trillar mellan gallret men Lisa har kommit fram till den smartaste lösningen. En loppis-sil blev till en perfekt grillskål att ställa på grillen.

Varje år kommer ett gäng nya marinader, kryddor, rubs och glace ut på marknaden. Lisa föredrar att jobba utifrån salt, peppar, fett från olja, smör eller fettet som finns naturligt i råvaran och sen även någon typ av syra som vinäger, citrus eller syrliga sommarbär.

- Det viktiga är att lyfta råvaran som ofta har så god smak på sommaren från grönbete, värmande soldagar och svala nätter. Men jag älskar att öka på smakerna med kryddblandningar som man hittar i till exempel nordafrika, mellanöstern och sydasien, Är just nu kär i smakerna från baharat, five spice, ras al hanout, dukar, biryani… Det är kryddor som vi kanske annars normalt sett använt till bakning i Sverige men som passar så otroligt bra med kött och grönsaker. Jag skulle säga: Var inte rädd att testa nytt. Rensa skafferiet på kryddburkar, jag kan nog säga till 99 procent att allt blir gott vad du än blandar ihop för blandning.