Välj växtbaserat för klimatet!

Klimatsmarta baljväxter är framtidens protein!
Bönor, ärter och linser har mycket lägre klimatpåverkan än animaliskt protein. Baljväxter kan ge oss energi direkt, istället för att dem först äts av djuren som sedan äts av oss. Det gör att vi kan mätta fler med mindre resurser – och ger också mindre utsläpp av växthusgaser. Baljväxter innehåller protein, fibrer, B-vitaminer, mineraler och har en låg halt av mättat fett. Äter du mycket baljväxter kan risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom minskas. Läs mer om det på livsmedelsverkets hemsida och hjärt & lungfonden.

Välj växtbaserat och sänk din klimatpåverkan.
Mer grönsaker, gärna rotfrukter och kål, frukt och bär till alla dagens måltider mår både vi och planeten bra av. Grönsaker har lägre klimatpåverkan än många andra matvaror, då produktionen är mindre resurskrävande. Försök att välja närproducerat och efter säsong, det innebär oftast en effektivare odling och minskar klimatpåverkan från transporter. Oftast är de grönsaker vi kan odla nära de som är mest klimatsmarta!

Variera med vego! Testa växtbaserat och minska din klimatpåverkan.
Att välja en vegoprodukt baserad på en närproducerad baljväxt, som tex. gulärt eller gråärt, är inte bara klimatsmart utan bidrar också till ett långsiktigt hållbart jordbruk. Baljväxter bidrar till näringsrika jordar och mer mångfald på våra fält.

Vego inspiration och klimatberäknade recept hittar du här.

Vegofärs till fredagstacon minskar din klimatpåverkan!
Idag äter vi cirka 40% mer kött än 1990, vilket har stor klimatpåverkan. Om du väljer vegofärs i stället för köttfärs så kan du mätta 10 personer i stället för en med samma klimatpåverkan. Bra om ni blir många till middagen!

Byt köttfärsen mot linser! Snällt mot både klimat och plånbok.
Genom att ersätta hela eller delar av en köttfärsrätt med växtbaserat protein så tar du ett klimatkliv i rätt riktning och minskar klimatavtrycket väsentligt – samtidigt som du fortfarande känner igen smak och konsistens! Det finns gott om olika sorters bönor, så använd fantasin och blanda färger och former.

Ta del av vårt stora växtbaserade sortiment i butik och på hemköp.se

Handla här

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Klicka här

Innehållet är framtaget tillsammans med och kvalitetssäkrat av forskningsinstitutet RISE. RISE har mer än 25 års erfarenhet av matens klimat- och miljöpåverkan längs med livsmedelskedjan. RISE har utvecklat en klimatdatabas med klimatavtryck för livsmedel, med syftet att öka kunskapen om matens påverkan och minska klimatavtrycket från livsmedelskonsumtionen.