Vegetarisk tagine med aprikoser och apelsin

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme
  

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 sötpotatis
1 morot
1 röd paprika
1 fänkål
1 röd chilifrukt
1 tsk spiskummin
1 påse saffran
1 burk krossade tomater
1 kanelstång
1 påse torkade aprikoser, 200 g
1 apelsin
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

TOPPING
1 msk grovhackad sötmandel
1 knippe koriander
2 msk matlagningsyoghurt

1. Skala och klyfta löken, skala och finhacka vitlöken, skala sötpotatis och morot, kärna ur paprikan och chilin. Skär alla grönsakerna i bitar och bryn dem 4–5 min. Krydda med spiskummin och saffran. Tillsätt krossad tomat, ca 1 1/2 dl vatten och kanelstång.
2. Flytta allt till en ugnsform och baka i ugn 45 min på 150°, eller sjud sakta i gryta under 35–40 min.
3. Lägg i de torkade aprikoserna sista 15 minuterna. Riv apelsinskalet och pressa saften och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
4. Toppa grytan med yoghurt, mandel och koriander. Servera med ett gott surdegsbröd.