Knölig på utsidan och krämig på insidan. Och passar till nästan allt och när som helst. Sådan är avokadon. I smoothien, på smörgåsen, till frukost, i matlådan, innan träning, efter träning eller på kvällsmackan.

På mackan
Grilla eller stek brödet i olja. Bred på lite färskost, toppa med avokadoskivor och riven parmesanost. Droppa lite olivolja över. Extra gott med rökt lax till!

Smoothie för två
Mixa ett stort, skalat och tärnat äpple, en avokado, en näve babyspenat, 3 ½ dl äppeljuice och en halv pressad citron. Lägg till lite chiafrö eller vetegroddar för extra protein och mättnad.

Bakad i ugn
Dela avokadon. Ta bort kärnan, låt skalet vara kvar. Knäck två ägg. Dela vita från gula. Lägg en gula i varje halva. Krydda med lite salt, peppar och cayenne. Ugnsbaka i 180° ca 3–4 min tills gulan precis börjat stelna. Toppa med chili, knaperstekt bacon och finhackad gräslök.

Som dressing
Skala och mixa en avokado och en kiwi med 3 msk olivolja, salt och peppar. Supergott att blanda med vitkål!

Visste du förresten att...
...du ska kolla efter liten hals! Då vet man att avokadon har fått mogna på trädet och haft tid på sig att bli riktigt god och matig.

... den är mer än bara god! Avokadon innehåller bland annat fibrer, folsyra, magnesium och så vitamin A, B och C. Inte dumt alls. 

Fler härliga recept på avokado finner du nedan!