Viltpannbiff med svampsås

4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter

400 g viltfärs (eller nötfärs)
100 g fläskfärs
1 gul lök, finhackad
4 msk ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk enbär, mortlade
1 krm mald kryddpeppar
2 msk smör

SVAMPSÅS
1 liter blandad färsk svamp
1 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Till servering:
4 portioner pressad potatis
rårörda lingon

1. Fräs löken i en stekpanna.
2. Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla 10 minuter.
3. Tillsätt färs, ägg, lök och kryddor till ströbrödblandningen. Blanda till en smidig färs.
4. Forma till pannbiffar och stek i smör på medelvärme ett par minuter på varje sida.
5. Såsen: skär svampen i mindre bitar. Smält smör i en panna och fräs svamp och lök. Fräs tills vätskan har kokat in.
6. Pudra över mjöl, späd med vatten, kalvfond och grädde. Tillsätt övriga ingredienser. Låt sjuda ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
7. Servera biffarna med såsen, pressad potatis och rårörda lingon.