Recept på Camilla Hamids citroncheesecake
Portioner: 6-8
Ingredienser:
Ingredienser till kakbotten:
- 15 digestivekex
- 100 g smör
Ingredienser till fyllningen:
- 600 g färskost
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
- fint rivet skal från 2 citroner
Ingredienser till toppingen (lemon curd):
- 5 äggulor från stora ägg
- 2 hela stora ägg
- rivet skal från 1 citron
- 110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
- 1 dl strösocker
- 50 g kallt smör
Såhär gör du:
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm.
- Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
- Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
- Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
- Låt cheesecaken stå i frysen medan du gör lemoncurden.
Topping - Lemon curd:
- Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
- Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
- Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
- Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme. Sedan toppar du cheesecaken tillsammans med vispad grädde och citronzest.