Hemköp

Start / Hållbarhet / Ett godare sortiment / Hållbarhetsmärkta varor

En kvinna tar ner en glasflaska med ekologisk olivolja från en varuhylla i en Hemköpbutik

Hållbarhetsmärkta varor

Att välja rätt ska vara lätt

Hos oss behöver du inte leta länge efter hållbarhetsmärkta varor. Vi vill uppmärksamma och öka försäljningen av våra produkter med hållbarhetsmärkningar, då de ger en tryggheten om att produkterna gynnar och skyddar miljön, djuren och människan.

Stilleben av blandade ekologiska varor som står på ett ljust marmor bord, och en rosa bakgrund

Handla hållbarhetsmärkta varor!

Handla här

Hur vi jobbar med hållbarhetsmärkta varor

Vi vill öka försäljningen av hållbarhetsmärkta varor och vi arbetar på olika sätt för att göra det, exempelvis med kampanjer, säljstyrning och kommunikation. En annan viktig och avgörande del är att se till att specifika råvaror i våra egna märkesvaror är hållbarhetsmärkta. Dessa råvaror har valts ut på grund av att de är extra riskfyllda utifrån miljö- och/eller social hållbarhet. Kakao är ett exempel, där vi ställer krav på att all kakao i våra egna märkesvaror, oavsett mängd, måste vara hållbarhetsmärkt. 

 • Alla bananer som säljs på Hemköp ska vara ekologiska som en lägsta standard. Utöver en ekologisk märkning säljs även bananer som har en hållbarhetscertifiering, så som Fairtrade eller Rainforest Alliance. Läs mer om hur vi jobbar med ekologiskt här. 
 • Våra egna märkesvaror av te ska vara hållbarhetscertifierade, antingen Fairtrade eller Rainforest Alliance. 
 • Våra egna märkesvaror av kaffe ska vara hållbarhetscertifierade, antingen med Fairtrade eller Rainforest Alliance som lägsta standard. 
 • Rosor som är snittblommor (styckvara eller i bunt) får endast säljas med Fairtrade-certifiering. 
 • Alla produkter inom vårt eget varumärke Såklart är Svanen-märkta. Som ett extra plus är även förpackningarna inom Såklart gjorda av återvunnen plastråvara. 
 • Hela Minstingens sortiment är hållbarhetsmärkt. Barnmaten är ekologisk och barnprodukterna är Svanen-märkta. 
 • I vår kundklubb, Klubb Hemköp, har vi tagit fram konceptet goda handlingar, där vi premierar våra kunder som köper hållbarhetsmärkta varor. Just nu ger vi exempelvis våra kunder dubbla poäng när de handlar Garants ekologiska produkter. Vi ger också dubbla poäng på Minstingen, som har ekologisk barnmat och miljömärkta barnprodukter. 
 • Inom vår kundklubb har vi även Veckans Miljömärkta där vi varje vecka har en miljömärkt fiskprodukt på bra pris som även ger 100 extra poäng när man köper den. 
 • All kakao (oavsett mängd) som finns i våra egna märkesvaror (alltifrån chokladkakor till müsli) ska vara hållbarhetscertifierade antingen med Fairtrade, Fairtrades ingrediensmärkning eller Rainforest Alliance. 
 • I vårt sortiment har vi cirka 6500 artiklar med en hållbarhetsmärkning. 

Vill du veta mer om vilka krav vi ställer på vårt sortiment? Läs mer här. 

Våra mål 

 • Vår försäljningsandelen hållbarhetsmärkta varor* ska uppgå till minst 30 procent senast 2025. 
 • Vår försäljningsandelen av ekologiska mat ska uppgå till 10 procent senast 2025. 
 • Vi har en ambition om att nå en försäljningsandel av KRAV-och/eller Svenskt Sigill-märkt kött på minst 10 procent. 
 • Vi har ambitionen att senast år 2025 endast sälja miljömärkta fisk- och skaldjursprodukter, alternativt grönlistade enligt WWF:s Fiskguide. 
 • Försäljning av Fairtrade-märkta varor, som bidrar till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, ska öka generellt med fokus på de prioriterade råvarorna kaffe, te, kakao och bananer. 

*Märkningar som ingår i ”hållbarhetmärkta varor”: EU-ekologiskt, KRAV, Fairtrade, Fairtrade innehållsmärkning, Rainforest Alliance, UTZ, Nyckelhålet, Bra Miljöval, Svanen, EU-Ecolabel, Ekocert Organic

Status

 • Helår 2023: 26,7 procent hållbarhetsmärkta varor av total försäljning.

Hållbarhetsmärkningar 

ASC 

ASC (Aquaculture Stewardship Council) är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC-märket pryder produkter som kommer från ansvarsfulla fisk- och skaldjursodlingar som arbetar för den naturliga miljön, minskade vattenföroreningar, en renare havsbotten och friskare fisk. ASC följer också strikta krav kring foder och socialt ansvar. Läs mer på asc-aqua.org

Vår hållning: Ambitionen för Hemköp är att senast 2025 enbart sälja fisk och skaldjur som klassats som gröna enligt WWF eller är miljömärkta. Redan 2008 slutade Hemköp sälja fisk som klassats som röd av WWF. Hemköps fiskdiskar är MSC-certifierade vilket betyder att vi får sälja och marknadsföra ASC-certifierad färsk fisk över disk. 

EU-lövet

EU-lövet är EU:s märkning av ekologiska livsmedel och styrs av EU-förordningen. Märkningen garanterar att maten är producerad utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och med omsorg om djur och natur. Märkningen är obligatorisk på färdigförpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU. Läs mer på ec.europa.eu

Vår hållning: Vi vill erbjuda ekologiska alternativ inom alla produktgrupper. EU-lövet är obligatoriskt på ekologiska produkter som tillverkas inom EU. 

Fairtrade 

Fairtrade handlar om människorna i produktionen. Varje gång du väljer en Fairtrade-märkt produkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Läs mer på fairtrade.se

Vår hållning: Som första svenska aktör arbetade Axfoodkoncernen med Fairtrades råvaruprogram för att köpa in kakao till Garants chokladserie. På så sätt kan vi stötta kakaobönder i Dominikanska Republiken och bidra till utvecklingen av byarna runt odlingarna. På Hemköp är samtliga rosor som säljs Fairtrade-märkta. 

KRAV 

KRAV-märket garanterar att råvaran är odlad eller framställd utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Dessutom har KRAV även regler för social hänsyn och djurhållning. Läs mer på krav.se 

Vår hållning: Vi vill erbjuda ekologiska alternativ inom alla produktgrupper. Jämfört med den EU-ekologiska märkningen har KRAV mer långtgående regler för djuromsorg. Därför väljer vi att i första hand ha KRAV-godkänt kött inom egna märkesvaror. 

MSC 

MSC (Marine Stewardship Council) är en global organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. MSC-märket visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. Läs mer på msc.org 

Vår hållning: Ambitionen för Hemköp är att senast 2025 enbart sälja fisk och skaldjur som klassats som gröna enligt WWF eller är miljömärkta. Redan 2008 slutade Hemköp sälja fisk som klassats som röd av WWF. Hemköps fiskdiskar är MSC-certifierade vilket betyder att vi får sälja och marknadsföra MSC-certifierad färsk fisk över disk. 

Nyckelhålet 

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som tagits fram för att hjälpa kunder att hitta de hälsosammare alternativen. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Läs mer på livsmedelsverket.se 

Vår hållning: Det ska vara lätt att hitta hälsosamma alternativ i butiken. Vi har genomfört en rad åtgärder för att minska sockermängden i varor som innehåller onödigt socker. Exempelvis har vi tagit bort sockret och minskat mängden salt i Garant smaksatta krossade tomater så att produkten klarar kriterierna för nyckelhålsmärkning. 

Rainforest Alliance 

Rainforest Alliance är en oberoende organisation som arbetar för att bevara biologisk mångfald och skapa hållbara försörjningsmöjligheter. Organisationen hjälper odlare att förbättra sina jordbruksmetoder för att skapa större skördar samtidigt som lokala ekosystem skyddas och arbetares rättigheter tas tillvara. Läs mer på rainforest-alliance.org 

Vår hållning: Vi har beslutat att te och kaffe från det egna varumärket Garant ska komma från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Samtliga huvudråvaror i Eldorados, Garants och Dazzleys sortiment av kaffe, te och kakao är hållbarhetscertifierat. Det innebär positiva effekter för både miljö, ekonomi och sociala villkor i leverantörsledet. 

Svenskt Sigill 

Svenskt Sigill är en certifiering för svensk mat och blommor. Kraven omfattar bland annat livsmedelssäkerhet, djuromsorg, miljö samt GMO-frihet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Läs mer på svensksigill.se 

Vår hållning: Med bakgrund i ett initiativ från bland annat Axfoodkoncernen har svensk frukt- och grönsaksnäring tillsammans med Sigill Kvalitetssystem tagit fram en ny standard IP Arbetsvillkor. Syftet är att skapa tryggare arbetsvillkor för de cirka 20 000 gästarbetare som kommer till Sverige för att arbeta inom frukt- och grönsaksodling varje år. 

Hållbarhetsmärkningar på övriga varor (ej mat) 

Svanen 

Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Svanen föddes 1989 för att hjälpa konsumenter att göra bra val för miljön. Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige granskar varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln från råvara till avfall. Läs mer på svanen.nu 

Vår hållning: Alla våra produkter inom tvätt och rengöring under varumärket Såklart är Svanenmärkta. 

EU Ecolabel 

EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blommanär EU:s officiella miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och måste uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Märkningen finns på drygt 30 olika typer av produkter, exempelvis skor, papper, färg och elektroniska apparater. Miljömärkning Sverige ansvarar för EU Ecolabel i Sverige. Läs mer på ec.europa.eu 

Vår hållning: Svanen är Nordens officiella miljömärkning och EU-Blomman är EU:s motsvarighet. Båda systemen fungerar på samma sätt; en vara eller tjänst granskas från råvara till avfall och skärper kraven kontinuerligt. Då Svanen är mer välkänt i Sverige använder vi den märkningen. 

Bra Miljöval 

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning som har tagits fram i samarbete med handeln. En produkt som klassas som Bra Miljöval är en produkt som har minsta möjliga negativa påverkan på vår miljö. Märkningen samlar både fysiska produkter och tjänster, och hittas på allt från rengöringsprodukter till försäkringar och transporter. Läs mer på naturskyddsforeningen.se 

FSC - Forest Stewardship Council 

FSC ställer krav på skogsbruk och plantager för att främja ett ansvarsfullt brukande av världens skogar. Märket finns på träprodukter som byggmaterial, papper och trycksaker. FSC är idag det enda oberoende certifieringssystemet för skog. Läs mer på fsc-sverige.org 

Vår hållning: Vi väljer i största möjliga mån FSC-certifierade förpackningar till våra egna märkesvaror. Bland annat är en av våra högsta prioriteringar att Garants ekologiska varor ska vara paketerade så miljövänligt som möjligt. 

 

 

 

Hemköp chat icon