I jakt på solsken i vintermörkret hamnar man ofta i fruktdisken. Men vad smakar bäst? Vem är sötast och vem har flest kärnor? Vi reder ut begreppen.
Alla har sina favoriter och ingen är bättre än någon annan. Men om man inte vet vad som är vad – det är då det blir knepigt. Alltså: Clementinen är nästan kärnfri, har söt och frisk smak och ett lite tjockare skal. Orange i färgen. Satsumas är lite blekare, mer åt det gula hållet, och har en lite syrligare smak. Den är alltid kärnfri. Och mandarinen hittar du numera bara som konserv! Clementinen brukar vara som allra godast runt jul och satsumas har sin topp september/oktober.
Nu blir det klurigt på riktigt, men häng med bara! Persimon och sharon är två olika sorter av frukten kaki. (Vilket i sin tur är japanska för just "frukt", men det behöver vi kanske inte hänga upp oss på.) Kakin kommer från just Japan och påminner till utseendet om en orange övermogen tomat. Persimonen innehåller garvsyra när den är hård, och måste därför ätas helt mogen. Sharonfrukten är en förädlad variant av persimonen och på den kan du äta skalet också, om du vill. Smaken är för båda söt och fyllig, och påminner om mango. De är rika på C-vitamin och järn. Gott OCH bra.
De här två är egentligen samma frukt, men blodapelsinen får nog räknas som lite mer exklusiv. Nästan alla blodapelsiner kommer nämligen från Sicilien, medan vanliga apelsiner odlas både i Europa, Australien och USA. Färgen får blodapelsinen från de stora temperaturskillnaderna som gör att den utvecklar ämnet antocyanin. Och det är därför de är rödare ju längre in på säsongen vi kommer, det måste helt enkelt hinna bli tillräckligt kallt i den Sicilianska natten. Båda frukterna innehåller massor av C-vitamin och en om dagen täcker ditt dagsbehov.