Hemköp

Kryddiga köttfärsspett med fattoush

De här orientaliska köttfärsspetten går snabbt att tillaga i ugnen, men självklart kan man göra dem på utegrillen också.

25 min

Kryddiga köttfärsspett med fattoush

Ingredienser

  • 700 g
    nötfärs eller veganskt alternativ
  • 1 tsk
    kanel
  • 1 tsk
    vitlökspulver
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 1 tsk
    torkad ingefära
  • 2 msk
    torkad lök (ej tillgänglig online)
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 tsk
    salt
  • 2 msk
    persilja
  • 2 krm
    chiliflakes
  • 2 nypor
    koriander eller persilja
  • 4 st
    trägrillspett
  • 1 st
    libabröd eller två små tortillabröd
  • 3 msk
    olivolja
  • 1 st
    romansallad eller gemsalladshuvuden
  • 1 st
    röd paprika
  • 1 knippe
    knippe rädisor
  • 1 st
    gurka
  • 1 st
    salladslök
  • 1 dl
    mynta
  • 1 dl
    persilja
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 2 msk
    citronsaft
  • 0.5 tsk
    salt
  • 2 msk
    olivolja

Gör så här

1. Lägg grillspetten i blöt (då bränns de inte i ugnen). Sätt ugnen på 220 grader. Blanda ihop alla kryddorna.

2. Lägg nötfärsen i en skål, häll i salt, kryddblandning och torkad lök och riv ner vitlöksklyftorna. Blanda försiktigt med en träslev så att kryddorna blir jämnt fördelade.

3. Forma avlånga ”korvar” av färsen och trä på spetten. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.

4. Skölj alla grönsaker och hacka i medelstora bitar. Lägg i en salladsskål. Grovhacka örterna och lägg ner i salladen.

5. Klipp liba- eller tortillabrödet i mindre bitar.

6. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödbitarna på medelvärme i några minuter. Vänd på bitarna ofta, de kan snabbt bli brända. Lägg brödbitarna på hushållspapper och låt rinna av. Salta.

7. Blanda citronsaft med olivolja och salt, häll dressingen över fattouschen och blanda. Garnera med brödbitarna.

8. Garnera de färdiga spetten med persilja eller koriander. Servera med fattoushen och lite extra olivolja vid sidan av.

4 portioner

Hemköp chat icon