Gravad lax med picklad fänkål som tillbehör. Den syrliga smaken bryter fint mot den lena laxen och den heta pepparrotskrämen.
20 min
Rödbetsgravad lax
1. Lägg laxen i en form med skinnet ned. Känn efter så att alla ben är borta.
2. Blanda socker, salt och vitpeppar i en skål eller bunke.
3. Klappa in blandningen på den skinnfria sidan av laxen, strö över mortlade fänkålsfrön och lägg på den grovhackade dillen, inklusive stjälkar. Täck över formen med plastfolie och låt stå i kylen 1 dygn.
4. (Dag 2) Riv rödbetorna grovt och täck laxen. Låt stå i kylen i 1 dygn till. Ös laxen med den avrunna lagen.
5. När laxen har gravats i 2 dygn, häll av lagen, torka av rödbetor och kryddblandning med hushållspapper.
6. Vid servering, skiva laxen i 0,5 centimeter tunna skivor och garnera med picklad fänkål (se nästa recept).
Picklad fänkål
1. Koka upp vatten, socker, ättikssprit och salt tills sockret och saltet har lösts upp. Låt svalna.
2. Under tiden, ta bort roten i mitten av fänkålen och skiva resten i tunna skivor. Lägg skivorna i en ren burk som går att försluta med lock.
3. Häll lagen över fänkålen och sätt på locket. Låt stå i minst 40 minuter. Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.
Pepparrotskräm
1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.
12 portioner