Hemköp

Rödbetsgravad lax med picklad fänkål

Gravad lax med picklad fänkål som tillbehör. Den syrliga smaken bryter fint mot den lena laxen och den heta pepparrotskrämen.

20 min

Rödbetsgravad lax med picklad fänkål

Ingredienser

  • 1200 g
    färsk lax, med skinn
  • 0.5 dl
    salt
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 2 st
    råa rödbetor
  • 0.5 kruka
    dill
  • 1 msk
    fänkålsfrön
  • 1 tsk
    nymald eller mortlad vitpeppar
  • 1 st
    medelstor fänkål
  • 3 dl
    vatten
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 0.5 dl
    ättikssprit
  • 1 tsk
    salt
  • 2 msk
    pepparrot
  • 2 dl
    crème fraiche
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 nypa
    salt
  • 2 msk
    dill
  • 2 msk
    gräslök

Gör så här

Rödbetsgravad lax

1. Lägg laxen i en form med skinnet ned. Känn efter så att alla ben är borta.

2. Blanda socker, salt och vitpeppar i en skål eller bunke.

3. Klappa in blandningen på den skinnfria sidan av laxen, strö över mortlade fänkålsfrön och lägg på den grovhackade dillen, inklusive stjälkar. Täck över formen med plastfolie och låt stå i kylen 1 dygn.

4. (Dag 2) Riv rödbetorna grovt och täck laxen. Låt stå i kylen i 1 dygn till. Ös laxen med den avrunna lagen.

5. När laxen har gravats i 2 dygn, häll av lagen, torka av rödbetor och kryddblandning med hushållspapper.

6. Vid servering, skiva laxen i 0,5 centimeter tunna skivor och garnera med picklad fänkål (se nästa recept).

Picklad fänkål

1. Koka upp vatten, socker, ättikssprit och salt tills sockret och saltet har lösts upp. Låt svalna.

2. Under tiden, ta bort roten i mitten av fänkålen och skiva resten i tunna skivor. Lägg skivorna i en ren burk som går att försluta med lock.

3. Häll lagen över fänkålen och sätt på locket. Låt stå i minst 40 minuter. Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.

Pepparrotskräm

1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

12 portioner

517,05 kr
Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon