Hemköp

Tarte tatin på plommon

En klassisk tarte tatin görs på äpple. Vi gör den med svenska plommon. Den lite syrliga grädd-crème fraichen bryter gott mot den söta frukten.

60 min

Tarte tatin på plommon

Ingredienser

  • 1 st
    vaniljstång
  • 1.2 dl
    strösocker
  • 1 st
    citron
  • 12 st
    plommon
  • 50 g
    smör
  • 1 kvist
    timjan
  • 1 paket
    smördeg
  • 1 kvist
    timjan till garnering
  • 1 dl
    crème fraiche
  • 1 dl
    vispgrädde
  • 1 msk
    florsocker
  • 1 tsk
    vaniljsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj plommonen, dela på mitten och kärna ur. Smält smör och socker till en gyllene massa i en ugnstålig stekpanna, gärna gjutjärn. Tillsätt citron (rivet skal och saft) och timjanblad.
2. Sänk värmen och låt allt puttra ihop i cirka 15–20 minuter, rör om ett par gånger. Lägg i plommonen och låt puttra med cirka 5–10 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut smördegen och låt ligga i rumstemperatur en stund.
3. Rulla ut smördegen och skär till den så att den passar stekpannan men mäter 1–2 centimeter större i omkrets. Täck fyllningen i pannan med smördeg och tryck in kanterna innanför kanten av pannan. Gör ett snitt i degen på 2–3 ställen så ångan kan komma ut. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
4. Vispa under tiden crème fraichen med vispgrädden fluffigt och smaka av med florsocker och vaniljsocker. Ställ kallt.
5. Ta ut pajen ur ugnen och lossa tarten försiktigt från kanterna. Lägg ett fat eller en skärbräda över pannan och vänd tarten upp och ner så plommonen kommer uppåt. Garnera med timjan och servera med grädd-crème fraichen.
 

4 portioner

229,15 kr
Hemköp chat icon