v34_2017_mb_manadens_hjalte_lok_320.jpg

Grillad lökblomma

4 portioner
Tillagningstid: ca 30 minuter

4 gula eller röda lökar

1. Skär klyftor i löken (utan att skära helt igenom).

2. Öppna klyftorna lite och häll olivolja över. Salta och peppra. Fyll löken med ost (prova halloumi eller mozzarella i bitar).

3. Häll lite bbq-sås på. Packa in i foliepaket och lägg på grillen i en halvtimme ungefär. Öppna och njut!

Friterade lökringar

4 portioner
Tillagningstid: ca 30 min

2 dl mjöl
salt
1 ägg
2 dl öl

1. Vispa ihop 2 dl mjöl, lite salt, en äggula och 2 dl öl.

2. Doppa lökringar i smeten.

3. Fritera i matolja ca 175 grader.

Rödlöksmarmelad

4 portioner
Tillagningstid: ca 20 min

4 rödlökar
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit
1 tsk salt
½ tsk grovmald svartpeppar

1. Skala och skiva lökarna.

2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ca 10–15 minuter.

3. Häll upp på burk och låt svalna.

Inlagd vitlök

1 burk
Tillagningstid: 1 vecka

1 vitlök
5 dl olivolja
1 tsk dragon
1 tsk basilika

1. Skala vitlöksklyftor och koka i en minut.

2. Häll av. Lägg löken i en torr, steriliserad glasburk.

3. Häll på olivolja blandad med lite dragon och basilika.

4. Låt stå i kylen ca en vecka innan provsmakning!

Karamelliserad lök

4 portioner
Tillagningstid: ca 30 min

4 strimlade gula lökar
1 msk smör
1 msk matolja
2 msk socker
3 msk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
3 msk vatten

1. Stek löken i smör och olja på medelhög värme ca 3 minuter tills löken fått fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare 3 minuter.

2. Tillsätt socker, vinäger och vatten och sjud löken torr ca 10 minuter.

3. God att servera både kall och ljummen.