Hemköp

Gratinerade spättarullader med rucolakräm och frästa grönsaker

40 min

Gratinerade spättarullader med rucolakräm och frästa grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

½ fp rucola (50 g)


1 fp solroskärnor (100 g)
½ citron
¾ dl + 1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ tsk honung
4 port valfritt gryn
1 tsk smör
ca 600 g rödspättafilé
½ fp riven ost (75 g)
½ purjolök
250 g palsternacka
1 fp rädisor (125 g)
1 äpple

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rucolakräm (mixerstav + mixerbunke): Tillsätt ½ fp rucola (50 g), 1 fp solroskärnor (100 g), saften från ½ citron, ¾ dl olivolja, 1 vitlöksklyfta, ½ tsk honung, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Mixa till en kräm.
3. Koka valfritt gryn till 4 personer.
4. Spättarullader (ugnsform 15x20 cm): Smörj formen med 1 tsk smör. Krydda ca 600 g rödspättafilé med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg ca 1 msk rucolakräm på varje filé och rulla ihop. Lägg rulladerna i formen med skarven ned. Strö över ½ fp riven ost (75 g) och stek mitt i ugnen 15-18 min. Sätt på grillfunktionen de sista 3 min.
5. Grönsaker (stekpanna): Strimla ½ purjolök (gröna delen). Skala och skär 250 g palsternacka i ½ cm breda slantar. Halvera 1 fp rädisor (125 g). Klyfta 1 äpple tunt. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek grönsakerna och äpplet på medelhög värme 5-6 min. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.
6. Blanda grönsakerna med grynen och servera till spättarulladerna.

TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar bäst som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning, om det skulle bli mat över. Förbered: Rucolakrämen (punkt 2) går bra att förbererda. Förvara i övertäckt bunke i kylen.

Hemköp chat icon