45 min
Portioner: 4
1 kg färskpotatis
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Potatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skrubba och halvera 1 kg färskpotatis. Skrubba och skär 300 g morötter (3-4 st) i 1 cm breda stavar. Lägg potatisen och morötterna på plåten, ringla över 1 msk olivolja och ½ tsk salt. Stek i mitten av ugnen 5–10 min.
3. Fläskytterfilé (stekpanna): Krydda ca 650 g fläskytterfilé med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och bryn köttet runt om på hög värme 2-3 min. Ta ut plåten, lägg över köttet och grilla allt mitt i ugnen ca 20–25 min (alt. tills köttets innertemp är 68°).
4. Rabarbersås (kastrull): Skala och skär 200 g rabarber i 1 cm stora bitar. Kärna ur och hacka 1 röd chili. Blanda rabarbern med chilin, 2 dl crème fraiche, ½ dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) och 1 msk honung i kastrullen. Låt puttra på medelvärme ca 20 min, tills rabarbern kokar sönder.
5. Vänd runt 1 fp babyspenat (70 g) med potatisen och morötterna på plåten. Skär köttet i tunna skivor strax innan servering. Servera köttet med potatisen, grönsakerna och rabarbersåsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Köttet och rabarbersåsen går också utmärkt att frysa in.
Förbered: Skär potatisen och morötterna i förväg (punkt 2) och förvara i en bunke med vatten i kylen.
Tips! Rabarbersåsen är ganska syrlig, om ni önskar mer sötma tillsätt ytterligare ½–1 msk honung.