4 PORTIONER, CA 20 MIN
0 min
Portioner: 4
4 Garant briochebröd, eller annat ljust bröd
4 ägg
1 påse babyspenat
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
4 skivor kallrökt lax
ättika
ROMSHOLLANDAISE:
125 g smör
3 msk vatten
3 äggulor
pressad saft av 1/2 citron
salt och peppar
20 g röd caviar
1. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop vatten och äggulor i en kastrull.
2. Ställ kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa kraftigt tills blandningen tjocknar, 3–5 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det ljumma smöret, en matsked i taget, tills såsen tjocknar.
3. Häll därefter i smöret i en stråle, under vispning. Smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Avsluta med att vända ner rommen.
4. Koka upp vatten i en kastrull med en nypa salt och lite ättika. Gör en virvel i vattnet med en sked. Knäck genast äggen i vattnet och sjud i 3–4 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
5. Svetta löken mjuk i en stekpanna på låg värme. Höj sedan värmen och stek spenaten hastigt. Smaka av med salt och peppar.
6. Rosta brödskivorna i varm stekpanna. Lägg sedan på lax, spenat och det pocherade ägget. Skeda över hollandaisen.