En supersnabb middag som passar bra när både tid och kylskåpsinnehåll tryter. Passar också fint att packa med som picknickmat.
30 min
Portioner: 4
4 st hamburgerbröd (eller annat bröd)
4 st ägg
FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR:
1 påse salladsmix
2 msk spenat
1 st tomat
4 skivor ost
0,5 del rostad lök
4 st inlagd gurka
1 näve nacho chips
2 msk chilimajonnäs
2 msk ketchup
HEMGJORD KETCHUP:
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 dl äppelcidervinäger
1 dl socker (strö rå- eller rörsocker)
2 st lagerblad
1 nypa kanel
4 st kryddnejlikor
0,5 dl tomatpuré
1 nypa salt
1 msk potatismjöl
1 dl kallt vatten
1. Stek äggen.
2. Grilla gärna hamburgerbröden i en grillpanna eller i ugnen, det ger en fin krispig yta (som inte är nödvändig, men smarrig).
3. Bygg burgaren efter egen fantasi och smak.
4. HEMGJORD KETCHUP: Koka upp äppelcidervinäger, socker, lagerblad, kanel och kryddnejlikor i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 minuter, rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Ta upp lagerbladen och kryddnejlikorna. Mixa slätt i matberedare eller med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ut potatismjölet i vattnet och häll ner det i kastrullen. Koka upp igen och ta därefter genast bort kastrullen från värmen. Låt kallna och häll sedan upp i en väl rengjord flaska.
Tips! Använd de tillbehör som finns hemma i kylskåpet!