Ångad gös med grillad citrongremolata

Har du testat att ångkoka hel fisk någon gång? Annars är det hög tid!

Börja med ångad gös med citrongremolata – en rätt som känns lyxig men faktiskt inte alls är särskilt klurig att laga, även om du är nybörjare. Du ångar helt enkelt gösen i ugn eller på grill, och vips får du ett supersaftigt resultat med rena, friska smaker.

Fisken fyller du sedan med dill, rödlök och citron och den får sällskap av en citrongremolata gjord på grillad citron, kapris, persilja och vitlök. En riktig smakhöjare!

Ångad gös med citrongremolata passar finfint att servera med potatis eller grillade grönsaker.

50 min

11 ingredienser


Köpklart recept för totalt

103,99 kr

Ångad gös med grillad citrongremolata
  • 1 st

    hel fisk, t.ex. gös, urtagen

  • 2 st

    citroner (1 st till fisken + 1 st till gremolatan)

  • 1 st

    rödlök

  • 1 kruka

    dill

  • 1.5 dl

    olivolja (2 msk till fisken + 1 dl till gremolatan)

  • 0.5 dl

    avrunnen kapris

  • 1 knippe

    persilja, ca 70 g

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 1.5 msk

    rödvinsvinäger

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Ingredienser

  • 1 st

    hel fisk, t.ex. gös, urtagen

  • 2 st

    citroner (1 st till fisken + 1 st till gremolatan)

  • 1 st

    rödlök

  • 1 kruka

    dill

  • 1.5 dl

    olivolja (2 msk till fisken + 1 dl till gremolatan)

  • 0.5 dl

    avrunnen kapris

  • 1 knippe

    persilja, ca 70 g

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 1.5 msk

    rödvinsvinäger

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Gör så här

1. Sätt grillen på medelhög värme eller ugnen på 200°. Placera ett ugnsgaller ovanpå en rostfri ugnsform (minst 5 cm djup) och häll i vatten, ca 1 cm.

2. Skiva citronerna, både till fisken och dressingen. Dela rödlöken på mitten och skiva den tunt.

3. Krydda fisken såväl invändigt som utvändigt med salt och peppar och fyll den med rödlöken, dill och hälften av citronskivorna. Ringla över olivolja.

4. Lägg fisken på gallret och täck formen med folie nästan helt men lämna ett hörn öppet. Tillaga cirka 5 minuter.

5. Förslut ”ventilen” och ångkoka nu fisken tills den är genomstekt, ca 15–20 minuter. Köttet ska lossna från benen.

6. Pensla resterande citronskivor med olivolja. Grilla eller stek dem i het panna så de blir lätt karamelliserade. Låt dem svalna och finhacka dem. Ställ åt sidan.

7. Finhacka kapris, persilja och vitlök och lägg med citronhacket. Tillsätt resten av ingredienserna till gremolatan och smaka av med salt och peppar. Blanda väl.

8. Placera fisken på ett fat och servera med citrongremolatan och gärna den grillade salladen och potatis.

Tips!
Har du kokt potatis över sedan tidigare? Tryck till dem lätt med handen och blanda med olivolja, färska eller torkade kryddor, salt och peppar. Grilla dem så de blir gyllene och får fina ränder. Servera som tillbehör.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

103,99 kr

Köpklart recept för

103,99 kr