15 min
Portioner: 4
2 ankbröst
1 msk smör
½ tsk fänkålsfrön, mortlade
½ tsk anis, mortlad
4 endiver
1 apelsin
1 dl vitt vin
½ msk strösocker
Salt och peppar
BALSAMICOSÅS:
1 msk flytande honung
4 msk balsamicovinäger
½ dl vatten
1 msk kalvfond
½ dl rödvin
30 g smör
1. Skär kryss i skinnet på ankbrösten och gnid in med kryddor, salt och peppar. Bryn brösten runt om i torr panna, först skinnsidan nedåt.
2. Stek brösten klara i ugn i 150° tills innertemperaturen är 52°.
3. Dela endiverna på längden och skär bort rotstocken. Bryn snittsidan i smör och strö på socker och låt karamellisera.
4. Riv skalet av apelsinen och pressa ut saften. Häll över endiverna tillsammans med vinet och låt sjuda till al dente.
5. Smaka av med salt och peppar och strö över det rivna skalet.
6. Sås: Värm honungen i en kastrull tills den börja skumma. Häll i balsamicovinäger och fyll på med kalvfond och rödvin. Reducera tills det blir 1 deciliter kvar. Lägg ner smöret i mindre tärningar och koka in det i såsen. Obs! Såsen får inte vispas, då kan den bli gråaktig.