Hemköp

Apelsin- och rosmarinkyckling

80 min

Apelsin- och rosmarinkyckling

Portioner: 4

Ingredienser

1 stor kyckling
3 apelsiner
½ kruka rosmarin
1 klyfta vitlök, pressad
3 msk soja
4 msk rapsolja
3 dl matlagningsgrädde

UGNSROSTADE ROTFRUKTER:
800 g potatis och rotfrukter (palsternacka, morötter, rotselleri, m.m.)
2 lökar, klyftade
3 msk rapsolja
Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Tvätta apelsinerna och riv det yttersta av skalet. Finhacka rosmarin. Spara lite apelsinskal och rosmarin till garnering.

2. Dela kycklingen genom att klippa eller skära upp ryggbenet. Platta ut kycklingen med handen.

3. Salta och peppra kycklingen och gnid in med rosmarin och apelsinskal.

4. Blanda ihop pressad apelsinsaft, vitlök, soja och rapsolja. Pensla kycklingen med lite av blandningen. Häll resten i formen runt kycklingen. Stek i ugn på 225° i 10 minuter. Häll sedan över grädden, sänk värmen till 175° och stek ytterligare 35 minuter.

4. Klyfta rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och toppa med rapsolja. Rosta dem i ugn i 30 minuter.

5. Stycka kycklingen och strö över rosmarin och apelsinskal.

Hemköp chat icon