Hemköp

Ärtsoppa med morötter, rökig svamp och veganska pannkakor

Recept från Oatly. Ge den klassiska ärtsoppan en vegetarisk touch genom att ersätta fläsket med rökig svamp. Pannkakorna lagar du med havredryck istället för mjök.

40 min

Ärtsoppa med morötter, rökig svamp och veganska pannkakor

Ingredienser

ÄRTSOPPA

  • 2 st
    gula lökar
  • 2 st
    morötter
  • 3 msk
    rapsolja att steka i
  • 500 g
    gula ärtor (blötlagda i minst 12 timmar)
  • 1.5 l
    vatten
  • 1.5 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 2.5 st
    lagerblad
  • 1.5 tsk
    torkad timjan
  • 1 msk
    skånsk senap efter smak
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

PANNKAKOR

  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 1.5 dl
    kikärtsmjöl
  • 5 dl
    havredryck
  • 0.75 tsk
    salt
  • 1 msk
    svartpeppar

TILLBEHÖR

  • 1 fp
    champinjoner
  • 1 tsk
    rökt paprikapulver
  • 1 fp
    växtbaserad vispbar icke-grädde
  • 1 msk
    Hallonsylt eller bär

Gör så här

1. ÄRTSOPPA: Finhacka löken och skiva moroten grovt. Fräs grönsakerna i rapsolja i en djup kastrull i 5 minuter.

2. Tillsätt ärtor, vatten, buljongtärning, lagerblad och timjan. Låt koka under lock i 1,5–2 timmar beroende på hur mosiga du vill att ärtorna ska vara. Skumma av vid behov.

3. Smaka av med senap och salt och peppar.

4. PANNKAKOR: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet och låt stå i minst 10 minuter. Låter du smeten stå längre tjocknar den och du kan behöva tillsätta lite mer havredryck.

5. Stek pannkakorna i riktigt med icke-smör.

Tips! Pannkakor utan ägg kan vara lite sköra, så gör lite mindre pannkakor och låt de sätta sig ordentligt innan du vänder dem, innan du fått in tekniken.

4 portioner