En klassisk rätt med musslor är moules marinières, men med kokosmjölk, citrongräs och gul currypasta är de givna även i det asiatiska köket.
35 min
TILL SERVERING
1. Häll blåmusslorna i en stor skål. Plocka bort sådana som är trasiga och släng. Skrubba musslornas utsida lätt. Knacka sådana som är öppna mot ett hårt underlag. Om de stänger sig är de levande, släng övriga. Låt musslorna ligga i kallt vatten i ca 20 minuter, byt vatten någon gång under tiden.
2. Skala ingefäran och hacka den fint. Strimla vitlök, gul lök och morötter. Dunka till citrongräset med knivskaftet över hela ”gräset” och hacka sedan fint.
3. Hetta upp en stor gryta med olja och fräs sedan vitlök, lök, citrongräs och currypasta ett par minuter under omrörning tills löken blivit mjuk. Höj värmen till högsta värme och tillsätt morötter och musslor. Låt fräsa i någon minut under omrörning, slå sedan på risvinäger och salt och låt koka upp.
4. Slå i kokosmjölk och grädde och låt koka upp under lock. Låt sjuda ett par minuter, smaka därefter av med salt.
5. Hacka salladslök och koriander, toppa med detta. Servera med ett gott bröd eller med kokt jasminsris.
Tips! Får du inte tag på färska blåmusslor kan du köpa frysta musslor som du tillsätter soppan frysta och låter tina under tillagning.
4 portioner