Bakad torsk med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème

Här har du en smarrig rätt som känns som att den skulle kunna serveras på en restaurang. Den krämiga rotsellericrèmen och nötiga hasselnötsvinägretten med brynt smör, gör den här rätten perfekt till dejten eller bara när du vill unna dig lite vardagslyx.

Det går även bra att göra vinägretten på olivolja eller neutral olja om du inte vill använda brynt smör. 
 

30 min

13 ingredienser


Köpklart recept för totalt

374,69 kr

Bakad torsk med hasselnöts-vinägrette och rotsellericrème

ROTSELLERICRÈME

  • 1 st

    rotselleri

  • 1 st

    bakpotatis

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 1 tsk

    salt

UGNSBAKAD TORSK

  • 1 msk

    olivolja

  • 600 g

    torsk

  • 1 tsk

    salt

HASSELNÖTSVINEGRÄTTE MED BRYNT SMÖR

  • 3 msk

    smör (ca 50 g)

  • 50 g

    hackade hasselnötter

  • 1 tsk

    honung

  • 1 krm

    salt

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 20 g

    gräslök

Ingredienser

ROTSELLERICRÈME

  • 1 st

    rotselleri

  • 1 st

    bakpotatis

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 1 tsk

    salt

UGNSBAKAD TORSK

  • 1 msk

    olivolja

  • 600 g

    torsk

  • 1 tsk

    salt

HASSELNÖTSVINEGRÄTTE MED BRYNT SMÖR

  • 3 msk

    smör (ca 50 g)

  • 50 g

    hackade hasselnötter

  • 1 tsk

    honung

  • 1 krm

    salt

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 20 g

    gräslök

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°C. Ta fram en ugnsform 20x30 cm, stavmixer, stor kastrull och liten kastrull.

2. Skala rotselleri och bakpotatis, skär sedan i jämnstora bitar ca 2 cm tjocka. Koka bitarna tills de är mjuka i saltat vatten i den stora kastrullen i ca 20 min.

3. Smörj ugnsformen med olivolja. Lägg ut torskfilé i formen och tillsätt salt. Ringla lite olivolja över och sätt formen mitt i ugnen i ca 15 min. Kontrollera om torsken är färdig med hjälp av en sticka eller kniv.

4. Bryn smör på medelhög värme i den lilla kastrullen, rör under tiden. Så fort det luktar nötigt och börjar skumma så lyft kastrullen från värmen (smöret får inte brännas). Häll sedan i hackade hasselnötter, honung, salt och vitvinsvinäger. Finstrimla gräslök och vänd ner i kastrullen.

5. Häll av vattnet från rotsellerin och potatisen när de är genomkokta. Tillsätt crème fraiche, salt och mixa slätt med stavmixer.

6. Ta ut torsken från ugnen. Häll ut vinägretten över torsken och servera tillsammans med rotsellericrèmen.

En lyxig fiskrätt med krämig rotsellericrème och nötig vinägrett som smakar lyxigt men som är enkel nog för en riktigt god vardagsmiddag hemma.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

374,69 kr

Köpklart recept för

374,69 kr