Hemköp

Blåbärsgifflar

CA 45 MIN PLUS TID FÖR JÄSNING OCH GRÄDDNING

45 min

Blåbärsgifflar

Portioner: 40

Ingredienser

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl

FYLLNING:
150 g mandelmassa
1 dl blåbärssylt Garant eller färska blåbär
1 ägg till pensling
1 dl florsocker plus lite vatten till glasyr

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, värm till 38°.

2. Smula jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken, tillsätt resterande mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).

3. Arbeta ihop till en deg, 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa 40 min under bakduk.

4. Riv mandelmassan och blanda med sylt eller bär.

5. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord. Dela den i fem delar och kavla ut till rundlar, ca 30 cm i diameter. Dela varje rundel i åtta tårtbitar.

6. Lägg 1–2 msk fyllning på den breda sidan, en bit in på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.

7. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta 30 min. Sätt ugnen på 225°.

8. Pensla blåbärsgifflarna med uppvispat ägg.

9. Grädda dem mitt i ugnen 5–8 min till fin färg.

10. Ta ut och låt svalna före servering.

Hemköp chat icon