Hemköp

Blinier med rödbetssallad och rökt lax

Recept från i säsong, december 2016

20 min

Blinier med rödbetssallad och rökt lax

Ingredienser

  • 2 st
    ägg
  • 5 dl
    mjölk
  • 25 g
    jäst
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 2 dl
    bovetemjöl
  • 1 tsk
    salt
  • 50 g
    smör

RÖDBETSSALLAD

  • 1 fp
    färskost
  • 2 st
    rödbetor kokta, strimlade
  • 1 st
    saltgurka
  • 1 st
    schalottenlök, finhackad
  • 1 tsk
    salt
  • 1 tsk
    peppar
  • 100 g
    kallröktlax i små skivor
  • 1 knippe
    gräslök till dekoration

Gör så här

1. Dela äggen i vitor och gulor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

2. Smält smöret. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Måtta ca 1 ½ msk till små blinier. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat.

3. Blanda samman rödbetssalladen, fördela på blinierna och toppa med lite skivad lax och gräslök.

30 portioner

156,09 kr
Hemköp chat icon