Hemköp

Kryddig bönchili med krämig majs och grönsaker

Recept från Vegetariska kassen v.40 (2017)

40 min

Kryddig bönchili med krämig majs och grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

150 g gul lök (2-3 st)
200 g morötter (2-3 st)
3 msk olivolja
½ dl tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
½ msk paprikapulver
1 tsk socker
2 fp krossade tomater med
chili (780 g)
1 msk buljongpulver
1 msk kinesisk soja
4 port valfritt ris
1 fp majs (280 g)
2 ½ dl havregrädde
½ fp riven prästost (75 g)
1 fp kidneybönor (410 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
1 röd paprika
½ gurka
½ ekbladssallad
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Bönchili (gryta): Hacka 150 g gul lök (2-3 st). Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Hetta upp 2 msk olivolja i grytan och bryn löken, morötterna, ½ dl tomatpuré, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk spiskummin, ½ msk paprikapulver och 1 tsk socker på medelhög värme ca 3 min. Tillsätt 2 fp krossade tomater med chili (780 g), 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 msk kinesisk soja, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i grytan. Låt puttra ca 15 min.

2. Koka valfritt ris till 4 personer.

3. Majs (stekpanna): Hetta upp ½ msk olivolja i pannan och bryn 1 fp avrunnen majs (280 g) på medelhög värme i 3 min. Rör ner 2 ½ dl havregrädde, ½ fp riven prästost (75 g), 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på svag värme ca 6-7 min.

4. Tillsätt 1 fp sköljda kidneybönor (410 g) och 1 fp sköljda svarta bönor (410 g) i grytan. Låt puttra ytterligare 5 min.

5. Sallad (skål): Tärna 1 röd paprika. Skär ½ gurka i halvmånar. Strimla ½ ekbladssallad. Blanda grönsakerna i skålen med ½ msk olivolja och ½ msk vitvinsvinäger.

6. Servera bönchilin med riset, majsen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Bönchilin och riset går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Salladen håller 1-2 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Ta gärna fram skafferivaror som kryddor, oljor, bönor mm. dagen innan. Då går det snabbare att laga maten när det är dags för middag.

Hemköp chat icon