Hemköp

Bönotto med grönkål och prosciutto

Kombinationen ris, saffran och parmesan påminner om risotto milanese, men här väljer vi bönor i stället för ris. Grönkålssallad och prosciutto är fina tillbehör.

45 min

Bönotto med grönkål och prosciutto

Ingredienser

KRISPIG PROSCIUTTO

  • 80 g
    prosciutto
  • 1 msk
    neutral olja

BÖNOTTO

  • 2 st
    gula lökar
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 30 g
    smör
  • 1 tsk
    salt
  • 2 st
    lagerblad
  • 1 kuvert
    saffran
  • 0.5 st
    grönsaksbuljongtärning (ca. 2,5 dl)
  • 1 st
    citron (zest från)
  • 2 fp
    cannellinibönor
  • 1.5 dl
    mascarpone
  • 1.5 dl
    riven parmesan

GRÖNKÅL

  • 200 g
    färsk grönkål
  • 1 st
    pressad citron (ca. 2 msk pressad juice från)
  • 2 msk
    olivolja

Gör så här

1. Stek prosciutton i olja i en stekpanna tills den är krispig, lägg sedan på hushållspapper för att rinna av.

2. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen, dra isär bladen i mindre bitar och skölj dem noga och låt torka. Massera grönkålsbladen med olivolja och citron, ställ åt sidan.

3. Finhacka lök och vitlök. Lägg i smör i en kastrull och stek gul lök och vitlök mjuk utan att den får färg, addera salt och lagerblad och stek på låg värme i cirka 10 minuter.

4. Rör ner saffran, tillsätt grönsaksbuljong och låt sjuda i 5 minuter.

5. Skölj bönorna och lägg dem och citronzest i kastrullen. Rör försiktigt ner mascarponen och hälften av den rivna parmesanen. Rör om och smaka av med salt, ta sedan av från plattan. Plocka bort lagerbladen.

6. Servera bönotton i skålar eller djupa tallrikar, lägg på grönkålssalladen och den krispiga prosciutton, toppa med resterande parmesan. Resten av grönkålssalladen kan serveras vid sidan

6 portioner

Hemköp chat icon