Brytbröd med pumpa och rosmarin

Pumpa ger både ingrediensen och formen till de här vackra och matiga bröden. Färg får de av gurkmeja och smak av rosmarin!

60 min

Brytbröd med pumpa och rosmarin

Ingredienser

  • 1 st
    pumpa (ca. 400 g pumpakött)
  • 1 msk
    raps- eller olivolja
  • 50 g
    jäst
  • 3 dl
    ljummet vatten (inte över 37 grader)
  • 1 msk
    flytande honung
  • 1 tsk
    gurkmeja
  • 1 msk
    finhackad rosmarin
  • 1 msk
    olivolja
  • 1.5 tsk
    salt
  • 2 dl
    grovt dinkelmjöl
  • 8.5 dl
    vetemjöl
  • 1 st
    ägg, till pensling

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från pumpan och dela köttet i ca 2 x 2 cm kuber. Lägg dem på en plåt och blanda med oljan. Rosta i mitten av ugnen tills pumpan mjuknat. Låt svalna och mixa pumpaköttet slätt med stavmixer.

2. Rör ut jästen i lite av vattnet i en stor bunke. Blanda ner resten av vattnet, mixad pumpa, honung, gurkmeja, finhackad rosmarin, olivolja och salt.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda ihop till en ganska kladdig deg. Arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin, tillsätt ev lite mer mjöl om degen fastnar vid fingrarna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

4. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och forma till 12 st runda degbollar. Klipp lika långa (ca 30 cm) bitar av ett steksnöre och lägg ut snörena så att de formar 8 tårtbitar. Placera en rund degboll i mitten och knyt försiktigt ihop alla snören i en knut mitt på, tänk på att bollarna jäser, så knyt inte för hårt. Gör likadant med resten av degbollarna.

5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla bröden försiktigt med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

7. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. Klipp upp snörena och ta försiktigt bort dem.

12 portioner

343,03 kr
Hemköp chat icon