Biskvier, vilken konditoriklassiker. De kräver lite extra fokus för att få till, men ibland är man ju värd lite lyx, kanske särskilt så här i adventstider. De här får smak av december med saffran i bottnarna.
60 min
BISKVIBOTTEN
SMÖRKRÄM
1. BISKVIBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet.
3. Spritsa på en plåt ut ca 15–20 platta bottnar, med en diameter på ca 4 cm. Undvik att få toppar av smet på bottnarna, tryck i så fall försiktigt ner dessa med ett finger.
4. Grädda i ugnen i cirka 10–15 min tills gyllenbruna. Låt svalna.
5. SMÖRKRÄM: Smält chokladen i en bunke i mikrovågsugn, på medelvärme. Smält sakta: Börja med en minut, rör om och värm sedan ytterligare 30 sek i taget tills allt är smält. (Eller: Smält i vattenbad.) Ställ åt sidan.
6. Tärna smöret i mindre tärningar, ställ åt sidan.
7. Koka sockerlag på socker, vatten och vaniljstång till 121 grader, använd hushållstermometer.
8. Vispa under tiden äggulan tillsammans med en skvätt socker med elvisp, tills pösigt.
9. När sockerlagen nått 121 grader, häll den sakta i en tunn stråle ner i den vispade ägg- och sockerblandningen under vispning. Vispa konstant tills lagen svalnat av och är ljummen. Klicka i smöret en tärning i taget, under vispning på hög hastighet.
10. Vänd ner saltet så att det fördelas väl.
11. Vänd i den smälta chokladen med hjälp av en slickepott. Vänd sedan i konjaken, rör om.
12. Lägg smörkrämen i en spritspåse.
13. Spritsa smörkrämen i form av toppar på biskvibottnarna. För att få en jämn, konformad smörkräm, forma med kniv.
14. Ställ i kylen i ca en timme så att smörkrämen sätter sig.
15. Doppa biskvierna i smält, tempererad mörk choklad.
Tips! För att toppa med choklad: Håll botten med fingertopparna och doppa sedan biskvin snabbt ner i chokladen. Se till att all smörkräm täcks. Håll biskvin upp och ner tills chokladen börjar sätta sig, vänd, och ställ att stelna.
4 portioner