6-8 PORT, 1 TIM + 30 MIN I UGN
90 min
Portioner: 8
TÅRTBOTTEN
2½ dl vetemjöl
CHOKLADGLASYR
75 g mörk choklad, 70% kakao
FYLLNING
125 g mascarpone
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 grader. Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med lite vetemjöl. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
2. Vispa smör och socker krämigt i en stor skål. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet. Vispa i chokladen.
3. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar. Rör slätt. Fördela i formarna och jämna till. Grädda 25-30 minuter. Känn efter att de är torra i mitten. Låt svalna i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler. Låt svalna helt.
4. CHOKLADGLASYR: Hacka chokladen och smält med smöret i en kastrull på låg värme. Häll i en skål och låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa mascarpone och florsocker krämigt. Tillsätt grädden och vispa till en tjock kräm. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på björnbärsmarmelad och mascarponekräm. Fördela hälften av björnbären ovanpå. Lägg på nästa botten och ringla över chokladglasyr. Dekorera med resten av bären.