Hemköp

Chokladtårta med mascarpone och björnbär

6-8 PORT, 1 TIM + 30 MIN I UGN

90 min

Chokladtårta med mascarpone och björnbär

Portioner: 8

Ingredienser

TÅRTBOTTEN
2½ dl vetemjöl


4 msk kakao
¼ tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk flingsalt
75 g mörk choklad,
70 g kakao
100 g mjukt smör
1 ¾ dl ljust muscovadosocker, hårt packat
2 ägg, rumsvarma
1 ¼ dl mjölk, rumsvarm

CHOKLADGLASYR
75 g mörk choklad, 70% kakao


35 g smör

FYLLNING
125 g mascarpone


2 msk florsocker
¾ dl vispgrädde
¾ dl björnbärsmarmelad
250 g färska björnbär

Gör så här

1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 grader. Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med lite vetemjöl. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.

2. Vispa smör och socker krämigt i en stor skål. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet. Vispa i chokladen.
3. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar. Rör slätt. Fördela i formarna och jämna till. Grädda 25-30 minuter. Känn efter att de är torra i mitten. Låt svalna i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler. Låt svalna helt.

4. CHOKLADGLASYR: Hacka chokladen och smält med smöret i en kastrull på låg värme. Häll i en skål och låt svalna till rumstemperatur.

5. Vispa mascarpone och florsocker krämigt. Tillsätt grädden och vispa till en tjock kräm. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på björnbärsmarmelad och mascarponekräm. Fördela hälften av björnbären ovanpå. Lägg på nästa botten och ringla över chokladglasyr. Dekorera med resten av bären.

Hemköp chat icon