45 min
Portioner: 6
KAKA:
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
KOLAKRÄM:
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör eller margarin
3 dl vispgrädde
TOPPING:
2 tsk flingsalt
1 tsk fänkålsfrö, mortlade
1. Sätt ugnen på 175°.
2. KAKA: Smält smöret till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, vänd ner i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen 20–25 min. Låt svalna.
4. Blanda allt till kolakrämen utom smöret i en hög kastrull. Koka långsamt tills den tjocknat, 30–40 min. Låt krämen svalna och rör i smöret. Häll ut krämen över kakan och låt stelna. Toppa med flingsalt och fänkålsfrö.
5. Garnera med exotiska frukter, t ex physalis och kiwi.