Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka är det absolut godaste bakverket på sommaren. Det smakar som en soldränkt äng, blommigt, syrligt, lent och helt ljuvligt gott. Den krämiga ricottan gör kakan extra kladdig. Servera med lättvispad crème fraiche-grädde och svartvinbärskompott.

60 min

18 ingredienser


Köpklart recept för totalt

243,75 kr

Citron- och vallmokaka
  • 200 g

    smör, rumstempererat

  • 3.25 dl

    mjöl (+ lite till formen)

  • 2.25 dl

    socker

  • 3 st

    ägg

  • 1.5 tsk

    bakpulver

  • 1 nypa

    flingsalt

  • 3 msk

    blå vallmofrön

  • 1 st

    citron (zest och saft)

  • 0.25 dl

    grädde

  • 125 g

    ricotta

CITRONGLAZE

  • 2 st

    citroner (saften)

  • 0.5 dl

    vatten

  • 0.5 dl

    socker

SVARTVINBÄRSKOMPOTT OCH CRÈME FRAICHE-GRÄDDE

  • 150 g

    svarta vinbär

  • 0.5 st

    citron (zest och saft)

  • 1 msk

    socker

  • 1 dl

    grädde

  • 2 msk

    crème fraiche

Ingredienser

  • 200 g

    smör, rumstempererat

  • 3.25 dl

    mjöl (+ lite till formen)

  • 2.25 dl

    socker

  • 3 st

    ägg

  • 1.5 tsk

    bakpulver

  • 1 nypa

    flingsalt

  • 3 msk

    blå vallmofrön

  • 1 st

    citron (zest och saft)

  • 0.25 dl

    grädde

  • 125 g

    ricotta

CITRONGLAZE

  • 2 st

    citroner (saften)

  • 0.5 dl

    vatten

  • 0.5 dl

    socker

SVARTVINBÄRSKOMPOTT OCH CRÈME FRAICHE-GRÄDDE

  • 150 g

    svarta vinbär

  • 0.5 st

    citron (zest och saft)

  • 1 msk

    socker

  • 1 dl

    grädde

  • 2 msk

    crème fraiche

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa det rumstempererade smöret med 2 1/4 dl socker till en fluffig smet. Addera äggen ett i taget under tiden du vispar.

3. Vänd i ricotta, citronjuice och citronzest från en citron, vallmofrön och grädde. Häll i mjöl-blandningen i smeten och rör försiktigt ihop till en tjock smet.

4. Häll smeten i en smörad och mjölad brödform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills kakan spruckit lite på toppen.

5. Koka under tiden ihop citronglazen med saften från 2 citroner, 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i en kastrull. Koka ner till en sirap i cirka 5 minuter eller tills den är trögflytande, syrlig och gyllene i färgen.

6. Häll sirapen på toppen av kakan när den är färdig-gräddad och låt svalna.

7. SVARTVINBÄRSKOMPOTT OCH CRÈME FRAICHE-GRÄDDE: Riv ner citronzesten i en kastrull och koka ihop med vinbär, socker och citronjuice. Låt puttra på låg värme i några minuter tills du fått till en glansig kompott.

8. Vispa ihop crème fraiche och grädde med elvisp till en fluffig konsistens.

9. Toppa grädden med svartvinbärskompotten.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

243,75 kr

Köpklart recept för

243,75 kr