40 min
Portioner: 4
1 bit palsternacka, ca 50 g
5 medelstora potatisar
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1/2 fänkål
1 msk olivolja
1 kg färska blåmusslor
4 dl vitt vin
5 dl vatten
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
50g bacon
surdegsbröd till servering
1. Skala potatis och palsternacka och tärna grovt ca 2x2 cm. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka fänkålen.
2. Fräs palsternacka, lök, vitlök i en stor kastrull några min. Rör om under tiden. Tillsätt potatis samt fänkål och fräs någon minut. Dra av från plattan.
3. Rensa och borsta musslorna. Skär bort så mycket du kan av skägget. Musslor som inte stänger sig när du tar i dem och knackar dem löst mot kanten på en bunke slänger du bort. De som sluter sig är friska.
4. Skölj musslorna. Koka upp vin i en stor kastrull med lock. Tillsätt musslorna, sätt på locket och skaka om. Koka 5 min.
5. Ta av musslorna från värmen och lägg upp dem i en stor skål med hjälp av t ex en hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig. Spara musselspadet.
6. Pilla ur musslorna och lägg på en tallrik.
7. Häll i vatten, musselspad och grädden i grytan med grönsakerna. Koka ca 15 min tills potatisen är mjuk.
8. Stek baconet i bitar, lägg i det samt musslorna i soppan och servera med ett gott bröd.