55 min
Portioner: 4
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker
TILLBEHÖR:
Hallon, kiwi, blåbär
1. Sätt ugnen på 120°.
2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner stången.
3. Tillsätt grädde, mjölk och ½ dl socker. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
4. Vispa äggulor med ½ dl socker fluffigt.
5. Ta bort den hela vaniljstången och häll gräddblandningen i äggfluffet.
6. Fördela i portionsformar och ställ i långpanna. Fyll formen med vatten upp till halva höjden av formarna. Grädda ca 40 minuter tills smeten har stannat. Låt svalna och ställ i kylskåp till strax innan servering.
7. Vid servering, strö över råsocker och bränn försiktigt med gasolbrännare tills sockret smälter och blir ett gyllenbrunt täcke.
8. Servera med frukt eller bär.
TIPS: Vill du ha täcket tjockare strör du på lite mer socker och bränner ytterligare en gång.