45 min
Portioner: 10
1 kg putsad lammytterfi lé
salt och peppar
MARINAD 1:
1 ½ dl olivolja
1 ½ msk fl ytande honung
3 msk färsk rosmarin, finhackad
MARINAD 2:
1 ½ dl olivolja
1 ½ msk saft av citron
1 msk honung
2 ½ msk vit balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, fi nrivna
skal från ½ citron i tunna remsor
några kvistar färsk rosmarin
ÖRTSÅS:
2 dl hårt packad basilika
2 dl hårt packad bladpersilja
2 stora vitlöksklyftor
2 dl olivolja
2 krm salt
4 krm svartpeppar
4 dl matlagningsyoghurt
TILL GARNERING:
färsk rosmarin
citronskal
1. Lägg lammfi léerna i dubbla plastpåsar. Blanda och tillsätt marinad 1. Förslut påsarna väl och låt ligga kallt över natten eller minst 4 tim. Vänd påsen några gånger under tiden. Sätt ugnen på 125°.
2. Ta upp köttet ur marinaden och låt rinna av. Salta och peppra köttet runtom. Bryn runtom och lägg sedan i en ugnsform. Stick i en termometer och låt gå i ugnen tills innertemperaturen är 58–60° (för rosa kärna).
3. Blanda alla ingredienser till marinad 2 i en skål. Lägg ner köttet och låt stå ca 30 minuter. Ta upp köttet men spara marinaden. Skär köttet i tunna skivor lite på snedden. Lägg det på ett serveringsfat och ringla över marinaden. Riv över lite skal av citron och strö över några kvistar rosmarin. Strö över 1 tsk fl ingsalt och dra några tag med svartpepparkvarnen.
4. ÖRTSÅS: Lägg basilika, persilja och vitlöksklyftor i en mixer eller matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar och mixa till en grön sås. Blanda örtoljan med yoghurten och ställ svalt innan det är dags att servera.