4 PORT 50 MINUTER
50 min
Portioner: 4
500 g koljafilé
2–3 tsk salt
1 ägg
5 dl vispgrädde
3 cl konjak
1 dl gräslök
½ krm cayennepeppar
8 risark till vårrullar
PLOMMONDRESSING
2 cm ingefära
½ kg plommon
125 g brunt socker
½ msk fänkålsfrön, rostade
1 stjärnanis
½ kanelstång
2 dl risvinäger
1 dl vitt vin
1. Mixa den väl kylda fisken tillsammans med salt, tills en klump bildas. Knäck i ägget och mixa. Tillsätt grädden i en tunn stråle.
2. Lägg färsen i en bunke och häll i konjaken, vskivad gräslök samt cayennepeppar. Gör ett stekprov och känn efter att smaken känns balanserad.
3. Klipp risarken i 4 bitar och fukta med vatten. Klicka 1 msk färs i mitten av varje bit och nyp ihop i kanterna med hjälp av lite vatten.
4. PLOMMONDRESSING: Skala och riv ingefäran och skär plommonen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och brässera i ca 15–20 minuter. Sila genom en finmaskig sil och pressa ur så mycket fruktkött det bara går.
5. SERVERING: Ånga dumplingarna i 4–6 minuter eller koka i saltat vatten. Servera med dressingen.