500 g laxfilé
½ avokado
1 kruka dill
SESAMSÅS
4 msk Vatten
1,2 dl soja
0,5 dl socker
1 dl mirin eller sockerlag
1 msk misopasta (finns i asiatiska matvarubutiker)
1,2 dl risvinsvinäger
1,5 msk tahini
3 tsk sesamolja
1 dl svarta och vita sesamfrön
1 msk maizena och 2 msk vatten
BAKAD AUBERGINE
1 aubergine
1 msk olivolja
½ vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
salt & svartpeppar
(Du behöver också en liten bruléebrännare.)
Allergiinformation
fisk eller skaldjur
500 g laxfilé
½ avokado
1 kruka dill
SESAMSÅS
4 msk Vatten
1,2 dl soja
0,5 dl socker
1 dl mirin eller sockerlag
1 msk misopasta (finns i asiatiska matvarubutiker)
1,2 dl risvinsvinäger
1,5 msk tahini
3 tsk sesamolja
1 dl svarta och vita sesamfrön
1 msk maizena och 2 msk vatten
BAKAD AUBERGINE
1 aubergine
1 msk olivolja
½ vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
salt & svartpeppar
(Du behöver också en liten bruléebrännare.)
Allergiinformation
fisk eller skaldjur
1. SESAMSÅS: Blanda alla ingredienser utom sesamolja och sesamfrön i en kastrull och koka upp långsamt. Sjud såsen i ca 10 minuter. Blanda i sesamolja och frön (spara lite till garnityr) och red av med maizena.
2. BAKAD AUBERGINE: Sätt ugnen på 185°. Dela auberginen på längden. Skär snitt i köttet och ringla över olivolja Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 20–25 minuter. Gröp ur köttet med en sked och hacka fint. Blanda ned skalad och riven vitlök, citronjuice, salt och peppar.
3. Skiva laxfilén i ca 5 mm tjocka skivor och lägg på tallrikar. Skala avokadon, ta ur kärnan och skär i bitar.
4. Elda snabbt laxen på ovansidan med brännaren och slå över lite av sesamsåsen. Garnera med aubergineröra och avokado och toppa med dill och sesamfrön.