Grava din egen lax till julbordet. I det här receptet så gravar du laxen med enbär och dill vilket ger den en frisk smak som för tankarna till svensk natur. Servera med en hemgjord senapssås på dijonsenap och vitvinsvinäger.
20 min
15 ingredienser
Köpklart recept för totalt
162,65 kr
1 kg
färsk lax av mittbiten med skinn och ben
0.5 dl
salt
1 dl
strösocker
1 msk
grovkrossad svartpeppar
1 msk
grovkrossade enbär
1 msk
gin (ej tillgängligt online)
0.5 dl
grovhackad dill
SENAPSSÅS
2 msk
svensk senap
1 msk
dijonsenap
1 msk
socker
0.5 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
vitvinsvinäger
2 dl
rapsolja
1 dl
dill, hackad
Allergiinformation
fisk eller skaldjur
1 kg
färsk lax av mittbiten med skinn och ben
0.5 dl
salt
1 dl
strösocker
1 msk
grovkrossad svartpeppar
1 msk
grovkrossade enbär
1 msk
gin (ej tillgängligt online)
0.5 dl
grovhackad dill
SENAPSSÅS
2 msk
svensk senap
1 msk
dijonsenap
1 msk
socker
0.5 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
vitvinsvinäger
2 dl
rapsolja
1 dl
dill, hackad
Allergiinformation
fisk eller skaldjur
1. Filea, halvera och bena ur laxen med skinnet kvar.
2. Blanda salt, socker, peppar och enbär och gnid in det på laxens köttsidor. Strö över hackad dill och gin. Lägg köttsidorna mot varandra i en plastpåse.
3. Grava laxen i kylen 2 dygn. Vänd påsen 2–3 gånger per dag.
4. SENAPSSÅS: Blanda de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning så att såsen blir tjock, gärna med elvisp. Hacka dillen och rör ner den och nymalen svartpeppar. Servera såsen till gravlaxen.
Köpklart recept för totalt
162,65 kr
Köpklart recept för
162,65 kr